Erişilebilirlik

Amerika'ya Gelen Göçmenlerin Başarı Öyküleri


Amerika'ya Gelen Göçmenlerin Başarı Öyküleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Thione Niang Senegal’den Amerika’ya cebinde 20 dolarla gelmiş. Ancak kısa sürede kendine başarılı bir hayat kurmuş. Şimdi gençlerin kendilerine ve yeteneklerine inanmasını sağlayarak topluma katkıda bulunuyor. Amerika’nın Sesi bu ilham verici başarı öyküsüne sahip gençle görüştü.

Thione Niang, “Her gün yakıcı Afrika güneşi altında okula 5 kilometre yürürdüm. Bazen çıplak ayakla giderdim,” şeklinde konuşuyor.

Thione Niang Senegal’de doğmuş. Washington’daki genç öğrencilere kendi hayatını anlatarak ilham vermek ve onların harekete geçip liderlik yapmasını sağlamak istiyor: “Eğer genç bir adam bu ülkeye cebinde 20 dolarla gelip bugün dünyayı gezip, genç insanlara ilham olmak için çalışabiliyorsa sizin de her şeyin mümkün olduğuna inanmanız gerekiyor.”

Bu genç, Batı Afrika’nın fakir bir köyünde doğmuş. Babasının 3 karısı varmış ve toplam 28 kardeşlermiş: “Çok genç yaşta anneme, bu güzel kadına baktım. Yüzünde o kadar acı vardı ki bir gün ona eğer ben başarılı olursam ağlamana gerek kalmayacak ben sana bakacağım dedim.”

Thione Niang başarıya ulaşmış. Amerika başkanlık seçim kampanyasında çalışmış. Thione politikaya olan sevgisini Ohio’da keşfetmiş ve üniversiteden sonra da Demokrat Parti’nin seçim kampanyalarında çalışmaya başlamış. Gençlerin siyasete girmesi gerektiğini söylüyor: “Hayatınızdaki her karar büyük ölçüde siyasetçiler tarafından yönetiliyor. Bu ülkenizin, ailenizin ve çocuklarınızın gelecekleri için de geçerli. Ben bu yüzden kararların alındığı masanın başında oturmayı, onların benim için karar vermesini beklemeye tercih ederim.”

Thione Niang Senegal’deki ailesine hep yardımcı olmuş ve 2009’da kar amacı gütmeyen “Give1 Project”i başlatarak gençlerin sosyo ekonomik ve siyasi ilerlemesine destek olan bir hareket başlatmış. Benin’deki okuldaki tören yalnızca bir örnek. Hareketin diğer Afrika ülkelerinde, Avrupa ve Amerika’da da projeleri var: “Afrika’ya gittiğinizde yalnızca liderlerin değil bazen siyaset dışındakilerin de yolsuzluk yaptığını görürsünüz. Sanki bu tüm toplum için geçerlidir ve liderler yalnızca tabandaki gerçeği yansıtır. Biz yeni nesillerle bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Yolsuzluğun normal olmadığını ve ülkelerin yolsuzluk ortadan kalkmadan ilerleyemeyeceğini anlatıyoruz.”

Thione doğduğu ülkede de siyasi lider olarak tanınır hale gelmiş. Amerika’nın Sesi gibi birçok kurum Afrika’daki gelişmeler konusunda onunla görüşüyor. Thione Amerikalılar’a Afrika’da demokrasinin durumuyla ilgili olarak bilgi veriyor, Afrikalılar’a da yabancı yatırımla ilgili danışmanlık yapıyor ve rüyalarının peşinden gittiğini söylüyor: “İsteğim benim elde ettiğim şansa sahip olmayanlara onlara kimsenin vermediği bir fırsat sağlamaktı. Onlara hiç kimse söz vermezken onları teşvik edip her şey iyi olacak, zor olacak ama her şey mümkün demekti.”

Thione Senegal’i bir anne, Amerika’yı ise bir baba olarak görüyor ve insanların yaşamlarında yarattıkları farklılıklarla hatırlanan büyük liderleri örnek alıyor.

Birçok göçmen Amerikan toplumuna büyük katkıda bulunuyor. Google, AT&T ve eBay gibi birçok büyük şirketin kurucuları Amerika’ya göçmen olarak gelen kişiler.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG