Erişilebilirlik

Amerika’nın Sesi 70 Yaşında


Amerika’nın Sesi 70 Yaşında
Amerika’nın Sesi 70 Yaşında

1 Şubat 1942 tarihinde yayına başlayan Amerika’nın Sesi Genel Müdürü David Ensor, VOA’nın uluslararası bir yayın kurumu olarak geleceğe baktığını söyledi

Amerika’nın Sesi, 1 Şubat 2012’de 70 yaşına girdi. VOA Genel Müdürü David Ensor, yeni programlarla Amerika’nın Sesi’nin çok yönlü bir yayın kuruluşu olarak tüm dünyaya hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

VOA’nın Washington’daki Genel Merkezi’nde yayıncılarla konuşan David Ensor, yeni televizyon programlarıyla Burma, Çin ve İran’la iletişimi arttırmayı amaçladıklarını, internette daha aktif iletişim ve sosyal medyayı daha çok kullanma yoluna gideceklerini açıkladı.

Kendisi de yayıncı ve gazeteci olan David Ensor, Amerika'nın Sesi'nin Ocak ayında Burma'ya yapmaya başladığı televizyon haber yayınına ve Çin'de 7 milyon kişi tarafından izilenen bir video bloğa değindi, İran, Rusya ve Afrika ülkelerine televizyon yayınlarının güçlendirildiğini belirtti. Soğuk Savaş döneminde başlayan ilk radyo yayınının Almanya'ya yapıldığını hatırlatan David Ensor, bugün Amerika'nın Sesi'nin 43 dilde radyo, televizyon ve internet aracılığıyla 141 milyon kişiye ulaştığını söyledi.Dengeli, tarafsız ve ayrıntılı haber vermek ve Amerikan politikalarını ve kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan Amerika'nın Sesi'ninilk yayınının Pearl Harbor'a düzenlenen Japon hava saldırısından birkaç hafta sonra gerçekleştiğini hatırlatan Ensor, ilk yayının "Amerika'nın sesini dinliyorsunuz.Haberler iyi olabilir. Haberler kötü olabilir. Ne olursa olsun size her zaman gerçeği bildirecegiz" sözleriyle başladığını anımsattı.

Amerika'nın Sesi'nin (VOA) 28'inci genel müdürü olan David Ensor, radyo programlarının Somali, Pakistan ve Haiti gibi bazı ülkelerde popüler olmaya devam ettiğini, ancak VOA'nın internet ve televizyon aracılığıyla İran ve Çin gibi kapalı toplumlarla iletişimi attırma yönünde sağlam adımlar attığını bildirdi.

1942 yılında yayın yapmaya başlayan Amerika’nın Sesi, Amerikan hükümeti tarafından desteklenen uluslararası bir yayın kuruluşu. Her hafta 43 dilde 1500 saat yayın yapan Amerika’nın Sesi, haberlerin yanısıra eğitici ve kültürel programları dünya çapında 141 milyon kişiye ulaştırıyor.

Amerika'nin Sesi eski yöneticilerinden Alan Heil da Amerika'nın Sesi'nin tarihini anlattı. Heil, Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtladı.


Amerika’nın Sesi Bildirgesi

Amerika’nın Sesi (VOA) yayınlarının korunması ve kurumun amacının tanımlanması için 1960 yılında hazırlanan Amerika’nın Sesi Bildirgesi, 12 Temmuz 1976 tarihinde ABD Başkanı Gerald Ford tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Bildirgede şöyle yazıyor:

Tüm dünyada insanlarla radyo aracılığıyla doğrudan iletişim kurmak Amerika’nın uzun vadeli çıkarlarına hizmet ediyor. Etkili olabilmek için Amerika’nın Sesi dinleyicilerin ilgisini ve saygısını kazanmak zorunda. Bu nedenle Amerika’nın Sesi yayınları bu prensipler doğrultusunda yapılır:

1. Amerika’nın Sesi tutarlı bir şekilde güvenilir ve saygın bir haber kaynağı olarak görev yapar. Amerika’nın Sesi haberleri doğru, tarafsız ve kapsamlı olacaktır.

2. Amerika’nın Sesi yalnızca Amerikan toplumunun bir bölümünü değil, tüm Amerika’yı temsil eder, Amerika’nın Sesi, Amerikan düşünce yapısını ve kurumlarını dengeli ve kapsamlı bir şekilde yansıtmakla yükümlüdür.

3. Amerika’nın Sesi, Amerikan yönetiminin politikalarını açıkça ve etkili bir şekilde yansıtır ve bu politikalar konusunda sorumlu tartışmaları ve görüşleri yayınlar.

XS
SM
MD
LG