Erişilebilirlik

Amerika’nın Irak’taki Askeri Görevi Sona Erdi


Bağdat'ta bayrat indirme töreni
Bağdat'ta bayrat indirme töreni

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Irak’ın özgür ve egemen bir devlet olma hayalinin artık gerçekleştiğini söyledi

Bağdat’ta yayınlanan bayrak indirme töreninde konuşan Panetta, bugünün hem Amerikalılar hem de Iraklılar için tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Amerikan askerlerinin, ülkeden, dikta rejiminin yıkılmasında Iraklılar’a yardım etmiş olmanın bilinciyle ayrılacağını söyleyen Bakan, “Irak’ın barış ve istikrarı için hem Amerikalılar hem de Iraklılar’a çok kan döktü” dedi.


2003 yılının Mart ayında başlayan ve 9 yıl süren ikinci Irak savaşında 4,500 Amerikan askeriyle sivil ve asker en az 100,000 Iraklı hayatını kaybetti. Savaşın maliyeti ise 1 trilyon dolar civarında.

Amerika geçen yaz Irak’taki askeri operasyonlara son vermiş ve dikkatlerini Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitimine çevirmişti.

Obama yönetimi Irak’ta yaklaşık 3,000 asker bırakmayı planlıyordu. Ancak Bağdat hükümeti askeri personele dokunulmazlık tanımayı reddettiği için bu konuda henüz bir anlaşma sağlanmış değil. NATO da dokunulmazlık sorunu giderilemediği için Irak’taki görevine 31 Aralık’ta son vermeye karar verdi.

Şu anda Irak’ta 4,000 Amerikan askeri var. Savaşın doruğunda ise Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı 170,000 idi.

Beyaz Saray, Irak polis ve ordusunun ülkede güvenliği sağlayabileceğine ve çeşitli siyasi ve etnik gruplar arasındaki görüş ayrılıklarının demokratik yollarla giderilebileceğine inanıyor.

Fotoğraf Galerisi

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG