Erişilebilirlik

Fakih: 'Arapların İmajını Değiştirmek İçin Elimden Geleni Yapmaya Hazırım'


Fakih: 'Arapların İmajını Değiştirmek İçin Elimden Geleni Yapmaya Hazırım'
Fakih: 'Arapların İmajını Değiştirmek İçin Elimden Geleni Yapmaya Hazırım'

Lübnan doğumlu Rima Fakih, Amerika’nın en güzel kızı seçildi. Fakih, Miss USA güzellik yarışmasını kazanan ilk Arap kökenli ve Müslüman Amerikalı. Michigan eyaletinin Dearborn kentinde yaşayan Fakih, kent halkından büyük destek görürken bazıları güzellik yarışması ve Fakih’in yarışmayı kazanmasından sonra ortaya çıkan bazı fotoğraflarının İslamiyetin muhafazakar değerleriyle bağdaşmadığını düşünüyor.

Lübnan’da doğan, New York’ta büyüyen Rima Fakih, asıl memleketinin Michigan’ın Dearborn kenti olduğunu söylüyor:

“Lübnan’dan sonra Dearborn çok farklı gelmedi. Burası Lübnan’a benziyor.”

Amerika’daki en yoğun Müslüman nüfusun yaşadığı Dearborn kenti, Fakih’e büyük destek veriyor. Arap-Amerikan Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi yetkililerinden İmed Haddad, Fakih’e en büyük desteği veren kişilerin başında geliyor.

Haddad, “Arap asıllı Müslüman bir kadının yarışmada bu kadar iyi derece elde edebileceğine kimse ihtimal vermiyordu.” diyor.

Miss USA yarışmasından birkaç gün sonra Haddad’ın ofisindeki telefonlar susmak bilmiyor. Röportaj talep eden gazeteciler, Haddad’a Fakih’in başarısı hakkındaki düşüncelerini soruyor:

Haddad, “Amerika, göçmenlerden oluşan büyük bir ülke. Bir göçmenin Amerika güzeli seçilme fırsatı olması, Amerika’nın yüce değerlerini ortaya koyuyor ve bizi çok gururlandırıyor.” şeklinde konuşuyor.

Ancak bazı Müslümanlar, Fakih’in inancını sorguluyor ve Şii Müslüman olarak yarışmada mayo giymesinin İslam’a aykırı olduğunu savunuyor. Fakih’in Miss USA ünvanını almadan önce çekilen bazı fotoğrafları da tartışmaya yolaçtı.

Dearborn’da Arap-Amerikan Haberleri adlı gazeteyi çıkaran Usame Siblani, Fakih’in Müslümanlara iyi örnek olmadığını düşünmesine rağmen dini inançları sorun haline getirmenin haksızlık olduğunu görüşünde:

Siblani, “Miss USA, bir güzellik yarışması. Yarışmayı kazanmak için belirli kurallar var. Bu kurallardan biri din ya da etnik köken değil.” şeklinde konuşuyor.

Fakih, Amerika’nın Sesi’ne görüşlerini şöyle açıkladı:

“Ailem Müslüman. Ben Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Ancak ailemizin Katolik olan ve başka dinlere mensup fertleri de var. Babamız bizi liberal olarak yetiştirdi. Kendimizi dini inançlarımızla tanımlamıyoruz. Liberal Müslüman olduğumuzu düşünüyoruz.”

İmed Haddad, muhafazakar Müslümanların da Fakih’in başarısını takdir etmesi gerektiği görüşünde:

Haddad, “Katı dini inançlara sahip olanlar, domuz yemek, kumar oynamak ya da alkollü içki tüketmek gibi alışkanlıkları onaylamayanlar ve güzellik yarışmalarına da sıcak bakmayanların bile Rima Fakih’in bu başarısını takdir etmesi gerekir. Bu, özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra Araplar’ın imajını düzeltmek açısından çok önemli.” diyor.

Arapların imajını değiştirmek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyleyen Fakih, her zaman köklerine ve memleketi olarak kabul ettiği Amerika’ya bağlı kalacağını söylüyor:

Fakih, “Bu ülke fırsatlar ve özgürlükler üzerine kurulu. Kim olursak olalım hepimiz eşitiz. Babam her zaman nereden geldiğini bilinceye kadar kadar kim olduğunu anlayamazsın der. Sanıyorum bunun en iyi örneklerinden biri benim.” şeklinde konuşuyor.

Rima Fakih, bundan sonraki sınavını Ağustos’ta Las Vegas’da yapılacak Kainat Güzellik yarışmasında verecek.

XS
SM
MD
LG