Erişilebilirlik

Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Atandı


Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Atandı
Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Atandı

Barack Obama, Amerikan Senatosu’nda yasama dönemine ara verilmesinden istifade ederek Ricciardone’yi Ankara Büyükelçisi olarak atadı

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’ne aday gösterilen ancak Senato tarafından uzun süre onaylanmayan Frank Ricciardone’nin ataması gerçekleşti. Başkan Barack Obama, Amerikan Senatosu’nda yasama dönemine ara verilmesinden istifade ederek Ricciardone’yi Ankara Büyükelçisi olarak atadı.

Ricciardone’nin Ankara’ya atanması geride bıraktığımız yasama döneminde Cumhuriyetçi Partili Kansas Senatörü Sam Brownback tarafından engellenmişti.

Amerikan Anayasası üst düzey makamlara yapılan atamaların Senato tarafından onaylanmasını şart koşuyor. Ancak Başkan yasama dönemine ara verildiği bir anda geçici olarak bu makamlara atama yapma yetkisine sahip. Geçici olarak yapılan bu tür atamalar da Senato'nun yeniden toplanmasıyla onaylanmak durumunda.

Obama ayrıca – aynı yetkiyi kullanarak - Ermeni lobisinin engellediği Matt Bryza’yı Amerika’nın Bakü Büyükelçisi olarak atadı.

Türkiye'de bundan önce üç kez görev yapan Büyükelçi Ricciardone en son 1995 - 1999 yılları arasında Ankara'da Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzar olarak bulundu. Ricciardone ayrıca Çekiç Operasyonu sırasında Amerikalı ve Türk generallere siyasi danışmanlık yaptı. Ricciardone Türkçe, Arapça, İtalyanca ve Fransızca biliyor.

Bryza da bundan önce Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili olarak görev yapıyordu. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan konularıyla yakından ilgilenen Bryza, Amerika’nın Minsk Grubu eş başkanıydı. Eşi Türk olan Bryza’nın Bakü’ye atanması Amerika’daki Ermeni lobisinin tepkisini toplamıştı.

XS
SM
MD
LG