Erişilebilirlik

‘Amerika’nın Güvenilirliği Zarar Görüyor’


Başkan Obama, Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısındaydı
Başkan Obama, Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısındaydı

Başkan Barack Obama, federal hükümetin kapatılması ikinci haftasına girerken Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer’e yönelik eleştirilerini sürdürdü

Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Başkan, Cumhuriyetçiler’in hem federal hükümetin kapatılmasına yol açıp, hem de ülkeyi temerrüt tehdidinin eşiğine getirmesinin, Amerika’nın güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi’nin Başkanı John Boehner’a yönelik mesajını tekrarlayan Obama, Cumhuriyetçi Partililer’le pazarlığa oturmaktan memnun olacağını söyledi, ama kapanma ve temerrüt tehditleri üzerlerindeyken bunu yapamayacağını sözlerine ekledi.

Obama, sadece Beyaz Saray değil, Kongre’deki Demokrat Partili tüm üyelerin Cumhuriyetçi meslektaşlarıyla pazarlığa oturmaya hazır olduğunu söyledi. Ama Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin tüm stratejisini “her istediğini almak için hükümeti kapatmaya ve ekonomik kargaşa yaratmaya” oturttuğunu savundu.

Obama, Amerikan ekonomisinin temerrüde girmesinin, kapanmadan çok daha kötü sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Böyle bir durumun dünya piyasalarını sarsacağını ve küresel ekonominin temeli olan Amerikan ekonomine güvenin sarsılacağını söyleyen Obama, “Amerika borçlarına sadık kalmıştır ve sadık kalacaktır” diye konuştu.

John Boehner ise Obama’yı pazarlığa yanaşmamakla suçladı. Boehner, borçlanma tavanının tartışılması gerektiğini, Amerika’nın sahip olduğundan daha fazla parayı harcadığını savundu.

Federal hükümet daireleri bir haftadır kapalı tutulurken Temsilciler Meclisi, devlete hala bütçe yetkisi vermiş değil. Meclisi kontrolleri altında tutan Cumhuriyetçiler, bütçe yasasını geçirirken Obama’nın Sağlık Reformu’na kaynakları kesmek istiyor.

Zorunlu izne tabi tutulan yüzbinlerce kamu çalışanı ikinci haftaya da evlerinde girerken, devlet tarafından görülen birçok hizmet de aksamış durumda.

Boehner kesintileri görüşmekte ısrarlı

Bugün Temsilciler Meclisi’nde partilileriyle görüşen John Boehner, borçlanma tavanını yükseltmeden önce Obama’yla bütçe açığını giderecek harcama kesintilerini görüşme konusunda ısrar ediyor. Boehner, pazarlık konusu olarak her konuya açık olduklarını söyledi.

Obama bugün ayrıca Boehner’i telefonla arayarak, hükümetin yeniden açılmasını sağlayacak bütçe yasasını Temsilciler Meclisi genel kurulunda oya sunması çağrısını yineledi. Başkan ayrıca, borçlanma tavanını oylaması sırasında da Kongre’nin partizan ve ideolojik çizgilerden uzak durmasını istiyor.

Kongre eğer hükümetin 16,7 trilyon dolar olan borçlanma limitini 17 Ekim’e kadar yükseltmezse, borçlarını kapatamayan Amerikan ekonomisinin temerrüde düşmesi sözkonusu.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG