Erişilebilirlik

Amerika’nın En Popüler Turizm Mekanı


Amerika’nın En Popüler Sonbahar Turizm Mekanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Virginia eyaletinde her sonbahar Blue Ridge sıradağlarının üzerindeki yolun iki tarafındaki ağaçlık bölge, renk değiştiren yaprakları görmek için gelen turistlerle dolar. Shenandoah Ulusal Parkı’ndaki Skyline Yolu, Amerika’nın doğu kıyısının en çok turist çeken parklarından birinde yer alıyor

Tursitler, Skyline Yolu üzerinde yer alan 75 gözlem noktasında rengarenk ağaçların tadını çıkarıyor. Turist Sandea Andrade, manzarayı suluboyayla yapılmış resme benzetiyor: “Ağaçların herbiri farklı renk. Sanki ortama şenlik havası hakim.”

Bob Bryant isimli turist ise parktaki dinginliği seviyor: “Büyük kentlerde yaşayanlar için buranın sessiz bir ortam sunması, harika.”

Park görevlisi Sally Hurlbert, Amerika’nın ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğradıklarını söylüyor: “Çin’den, Hindistan’dan, Güney Afrika’dan parkı görmeye gelenler var. Fildişi Sahili’nden bile ziyaretçilerimiz oldu.”

Skyline Yolu, 169 kilometre uzunluğunda. New Yorklu Pardees Goştasb, olağanüstü manzaranın nefes kestiğini söylüyor: “Doğa karşısında ne kadar küçük olduğumuzun farkına varıyoruz. Ancak aynı zamanda doğayla içiçeyiz, herşey birbiriyle bağlantılı.”

Sally Hurlbert kışa hazırlanan yabani hayvanları da görmek istediğini belirtiyor: “Yılın bu döneminde geyikleri görmek çok eğlenceli. Arka planın renkleriyle uyum içindeler. Kışa hazırlanmaya başlayan geyiklerin yaz postlarının yerini kış postları alıyor.”

Parkın en yüksek noktası, 1200 metre. Rick Steinberg, Colorado’da çok daha yüksek Rocky Dağları'nın eteklerinde yaşıyor. Bu dağların manzarasının Colorado’dan çok farklı olduğunu, tüm renklerin, izleme noktalarının, gölgelerin çok daha değişik olduğunu söylüyor.

Blue Ridge Sıradağları, daha yüksek olan Rocky Sıradağları’ndan daha eski. Sally Hurlbert, Blue Ridge Sıradağları’nın zaman içinde erozyona uğradığını söylüyor: “Bu dağlar 250 milyon yaşında. İlk oluştuklarında bugünkünden çok daha yüksektiler. Kimileri bu dağların orijinal yüksekliğini Alplerle ya da Himalayalarla karşılaştırıyor. Ama erozyon nedeniyle aşınıyorlar.”

Yüksek rakımlardaki ağaçlar tamamen yapraklarını dökmüş olsa da orta kısımdaki ağaçlar, renk cümbüşü içinde. Dağların eteklerindeki ağaçlarsa yeni yeni renk değiştiriyor.

Sally Hurlbert, sonbaharın burada çok daha uzun sürdüğünü çünkü dağların farklı kademeleri olduğunu söylüyor.

Kasım ortasında ağaçlar tamamen yapraklarını döküyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG