Erişilebilirlik

Amerika'nın Ankara Büyükelçisi'nden Veda Mesajı


Amerika’nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey yayınladığı veda mesajında “Türkiye’nin 20'nci yüzyılın sonu ve 21'nci yüzyıl başının en kazançlı çıkan ülkelerinden biri olduğunu” söyledi.

Amerika’nın Türkiye’yle ilişkilerinin birçok ülkeye kıyasla “çok daha geniş, çok daha önemli ve çok daha derin,” olduğunu söyleyen Büyükelçi Jeffrey, şöyle konuştu: “Bugün NATO müttefikimiz Türkiye, en gelişmiş küresel liderlerden biridir. Başkan Obama’dan alıntı yaparak diyebiliriz ki Türkiye’yi her zaman Doğu ve Batı’nın kesişme noktasında yer almış stratejik önemi çok büyük bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye’nin ekonomisi önemli oranda büyüyor ve bir demokrasi ve çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak bölgede önemli bir rol oynuyor.”

Başkan Barack Obama tarafından Bağdat Büyükelçiliği’ne atanan Jeffrey veda mesajına “görüşmek üzere” diyerek son verdi. Jeffrey, yeni görevine başlamak için Senato’nun onayını bekliyor.

Büyükelçi James Jeffrey’nin Veda Mesajı:

Hepimiz, Amerikalıların ve Türklerin bağımsızlık mücadelelerini 1783 ve 1923’de tamamladığını ve yeni ulusları için hükümet etme şekli olarak demokrasiyi seçtiklerini biliyoruz. Sonuçta, Amerikalıların ve Türklerin benzer tarihsel tabiatları olduğuna inanıyorum. İçinden geçtiğimiz zor ve tehlikeli zamanlarda bu tabiatları akıldan çıkarmamamız çok önemlidir.

Eşim Gudrun ve ben 28 yıl önce Türkiye’yle ilk tanıştığımız zaman burası, gelişme yolunda olan çok önemli bir ülkeydi. Ama bugün NATO müttefikimiz Türkiye, en ileri küresel liderlerden birisidir. Başkan Obama’dan alıntı yaparak diyebiliriz ki Türkiye’yi her zaman Doğu ve Batı’nın kesişme noktasında yer almış stratejik önemi çok büyük bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye’nin ekonomisi önemli oranda büyüyor ve bir demokrasi ve çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak bölgede önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin başardıklarıyla hepimiz gurur duyuyoruz ve biliyoruz ki ABD-Türkiye ilişkileri bugün birçok uluslararası ilişkiye kıyasla çok daha geniş, çok daha önemli ve çok daha derindir.

Türkiye’ye bu son defa veda ederken, bu bölgede istikrar ve barışa katkı yapma imkanını bulabildiğim için mutluyum. ABD Büyükelçisi olarak heyecan verici bir iki yıl geçirdim ve bu gelişimde ve daha önceki dört tayinimde evlerini ve kalplerini bize açan Türkiye’nin bütün insanlarına teşekkür ederim. Halefime de aynı sıcaklığı göstermenizi sizden ısrarla istiyorum.

Geçenlerde bir gazeteci, ülkeden ayrılırken Türk halkına nasıl bir mesaj vereceğimi sordu. Ona basit bir cevap verdim: Türkiye için kaygılanmayın. Türkiye 20. yüzyılın sonu ve 21. Yüzyılın başlarının en büyük kazananlarından birisidir.

Tavsiyem, bu zemin üzerinde inşa etmek ve dış dünyayı kucaklamak olacaktır.

Görüşmek üzere!”

XS
SM
MD
LG