Erişilebilirlik

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Kilis’te


Yaz aylarında Türk kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri olan ve sayıları onbinleri aşan Suriyeli sığınmacılar bir süredir unutulmuş görünüyor. Bugün Kilis’teki konteyner kenti ziyaret eden ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Rajiv Shah konuyu yeniden gündeme getirdi.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Koordinatör Vali Veysel Dalmaz'ın eşliğinde konteyner kentteki anaokulu, kreş ve sosyal tesisleri gezen ve Suriyeli bir aileyle konteyner kentteki evinde konuşan heyet, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerikan halkı ve hükümetinin bu süreçte Türkiye’nin partneri olmaktan gurur duyduğunu belirten Büyükelçi Francis Ricciardone, yapılanlardan Türk halkının da gurur duyması gerektiğini söyledi.

Ricciardone: Türkiye’deki Suriyeliler kendilerini güvende hissediyor

Amerikan Büyükelçisi, ''buradaki Suriyelilerle birlikte olmak, onların Türk öğretmenlerinden, idarecilerinden almış oldukları destekleri görmek, hikayelerini duymak gerçekten duygusal. Hem Arapça hem de Türkçe olarak öğrenen bu Suriyeliler’in çocuklarına verilen hizmetlerin çok güzel bir yansımasını, güler yüzlerini görüyoruz. Kilis'te bir çocuğunun üniversiteye gittiğini öğrenmek ve ayrıca burada kendilerini güvende hissettiklerini duymak güzel” dedi.

Bugüne kadar Suriye kriziyle ilgili olarak 200 milyon dolar tutarında insani yardım yapan USAID’nin başkanı Rajiv Shah ise Türk hükümetinin yaptığı yardımları yerinde görmek için geldiklerini vurguladı.

USAID Başkanı: Obama tarafından gönderildik

USAID Başkanı, ''ABD Başkanı Obama bizi buraya görevli olarak gönderdi. Türkiye'nin burada, yerlerinden, evlerinden olmuş Suriyeliler’e verdiği desteğin gerçekten mükemmel olduğunu görüyoruz. Türkiye her gün hayatlar kurtardığı gibi, Suriyeli çocukları da eğitiyor" dedi.

Rajiv Shah, Türkiye’nin inovatif uygulaması olan ‘gıda kart’ın Dünya Gıda Programı kapsamında Suriyeli sığınmacıların bulunduğu bütün kamplarda uygulanacağını açıkladı.

''Türkiye'nin, açıkladığınız 200 milyon dolar arasındaki payı nedir, ilave olarak bu miktar arttırılacak mı?'' sorusuna USAID Başkanı Rajiv Shah, “bunun 125 milyon doları sadece Suriye içinde hem tıbbi hizmet hem de ilaç yardımı olarak verilmektedir. Ayrıca Suriye içinde yaşayan insanların barınabilmesi için harcanıyor. Geriye kalan 75 milyon dolar Türkiye, Ürdün, Lübnan ve başka yerlerde ikamet etmekte olan Suriyeliler’in ihtiyaçlarına ayrılıyor” yanıtını verdi.

Ricciardone ve Shah sınırdan Suriye’ye geçti

Heyet, basın toplantısının ardından Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek Özgür Suriye Ordusu kontrolunda bulunan Suriye'nin Esseleme Sınır Kapısı'na gitti. Burada Kilis Valisi Süleyman Tapsız'dan bilgi alan Ricciardone ve Shah daha sonra yeniden Kilis'e döndü.

Önceki gün bir konferansta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay ve Kilis'teki kamplarda kalan Suriyeli sığınmacı sayısının 124 bin 599 olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG