Erişilebilirlik

Beyaz Saray’ın 2018 Bütçe Tasarısı Tartışma Yarattı


Beyaz Saray’ın 2018 Bütçe Tasarısı Tartışma Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Beyaz Saray’ın 2018 bütçe önerisi hem ülkeden hem de ülke dışından tepki çekti. Başkan Donald Trump askeri harcamalar ve polis gücünü güçlendirmek istiyor. Bununla birlikte bütçede yabancı yardımlar ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlara yapılan yardımlar azalıyor. Yönetim ayrıca dışişleri bakanlığına, kamu yayıncılığına, çevre korumaya, bilim ve sanata ayrılan harcamayı da kesmek istiyor.

Başkan Donald Trump bu hafta Tennessee’de bütçe tasarısını övdü.

Trump, “Ulusal güvenliğimizi korurken, ordumuzla ne yaptığımızı görüyorsunuz, hiç olmadığı kadar daha büyük, daha iyi, daha güçlü” dedi.

Kongre’deki en üst düzey Cumhuriyetçi, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, bütçeye destek verdi.

Ryan, “Ordumuzu yeniden kurmak beni cesaretlendiriyor” ifadesini kullandı.

Demokratlar ve birçokları, Amerika’nın gücünün sadece askeri gücü olmadığını belirtiyor.

Temsilciler Meclisi Azınlık Grubu lideri Nancy Pelosi, “Gücümüz ayrıca sağlıklı eğitim ve Amerikan halkının refahından güç alıyor” dedi.

Trump’ın Bütçe Dairesi direktörü Beyaz Saray’ın bütçe açığını arttırmadan, savunma, polis gücü ve sınır güvenliğini güçlendirmek istediğini kaydetti.

Direktör Mick Mulyanev, “Bu bütçe basit bir şekilde herhangi bir aile ve iş gibi harcamaları yeniden sıralıyor” dedi.

Dünya genelinde yardım grupları Amerikan dış yardımının kesilmesinin en fazla ihtiyacı olan kişilere zarar vereceğini belirtiyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Amerika Küresel Liderlik Koalisyonu’ndan Liz Schrayer gelişmekte olan dünyayla anlaşmazlığa düşmenin Amerika’ya zarar verebileceğini söylüyor.

Scharayer, “Çin orda duruyor, gelişmeye son 10 yılda yüzde 700 katkı yaptılar, özellikle de ekonomik gelişmeye, biz o ülkeleri Amerikan mallarıyla ticaret etmekten çekiyoruz, böylece kömür madencisi Afrika’da ne olduğunu bilmiyor olabilir, dünya tüketicilerinin yüzde 95’i Amerika dışında yaşıyor, ihracatımızın ve mallarımız ekonomimize yatırıma yardımcı olacak” dedi.

Bütçe planını eleştirenler salgın hastalıklarla, terör tehditleriyle, çevre felaketleriyle, kıtlıklamücadele eden ülkelere destek vermemenin sonucunun Amerika’yı da vurabileceğini belirtiyor.

Beyaz Saray yetkilileri ise Trump’ın tam olarak seçim kampanyasında söz verdiklerini yaptığını kaydediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG