Erişilebilirlik

Amerikan ve Avrupa Borsaları Düştü


Amerikan ve Avrupa Borsaları Düştü
Amerikan ve Avrupa Borsaları Düştü

Amerikan ve Avrupa borsaları Yunanistan ve İtalya’nın borçlanma maliyetinin hızla yükselmesi üzerine düşüşe geçti.

New York, Londra, Paris ve Frankfurt borsalarında düşüş yüzde ikiden fazla oldu.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou televizyonda yaptığı açıklamada muhalefetle kurulacak bir koalisyon hükümeti üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti. Yeni geçici hükümet, Avrupa Birliği ve mali piyasaların talep ettiği kemer sıkma önlemleri uygulamaya sokacak.

Papandreou, Yunanistan’ın 17 ülkeden oluşan Euro bölgesinde kalmak için gereken herşeyi yapma sözü verdi ve koalisyon hükümetinin ülke için yeni bir geleceğin işareti olduğunu söyledi.

Bu arada yunan televizyonu parlamento başkanı Filllipos Petsalnikos’un geçici başbakan olarak seçildiğini bildirdi. Daha önce başbakanlık için Lucas Papadimos’un adı geçmişti.

Siyasi geçmişe sahip olmayan Papadimos, daha önce Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Bu arada borç krizi İtalya’da da sıkıntılı günlere neden olmaya devam ediyor.

Başbakan Silvio Berlusconi, parlamentonun üst kanadı mali reform öngören bütçeyi onaylar onaylamaz istifa edeceğini açıkladı. Paket daha önce parlamentonun alt kanadından geçmişti.

Ancak İtalya’nın devlet tahvillerinin faiz oranı 199’dan beri ilk kez yüzde 7’ye çıkarak rekor kırdı. İtalya’nın faiz oranı, son bir buçuk yıldır uluslararası kurtarma paketine ihtiyaç duyan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz ile aynı düzeye ulaştı.

İtalya, 2,6 trilyon Dolar civarındaki borç yükü nedeniyle harcamalarda kesinti yapmaya zorlanıyor.

Avrupa’nın en büyük üçüncü ekonomisi durumundaki İtalya’nın da kısa süre sonra yardıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Ancak, büyüklüğü nedeniyle, bu yardım paketini Avrupa’nın tek başına yüklenmesi mümkün görünmüyor

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG