Erişilebilirlik

Amerikan Senatosu’ndan Türkiye’ye Kınama


Demokrat Senatör Chris Murphy
Demokrat Senatör Chris Murphy

Demokrat Senatör Chris Murphy ile Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson’ın sunduğu tasarıyı kabul eden Amerikan Senatosu, “Türk hükümetinin internete uyguladığı yasakları ve ifade özgürlüğüne ilişkin kısıtlamalarını kınıyoruz” dedi

Dışişleri Komisyonu Avrupa İşleri Alt Komitesi Başkanı Connecticut Senatörü Chris Murphy ile komitenin kıdemli üyesi Wisconsin Senatörü Ron Johnson’ın sunduğu tasarıya destek veren Senato, Türk hükümetinin Twitter ve YouTube gibi sosyal medya sitelerine erişimi engellemesini ve halkın ifade özgürlüğünü kısıtlaması olarak nitelediği durumu kınadı.

Senato’nun teknolmoji ve sosyal medya sitelerinin bağımsız gazetecilere ve kamuoyuna haberleşme ve bilgiye erişim imkanı sağlama rolünün öneminin vurgulandığı kararda, Amerika’nın dünyada demokrasiyi iyi yönetimleri destekleme çabalarında internetin oynadığı hayati rolün altı çizildi.
Kararda, Türk hükümeti, sosyal medya dahil basın özgürlüklerine uyguladığı kısıtlamalara, Twitter ve YouTube yasaklarına derhal son vermeye çağrıldı.

Senatör Chris Murhy, şu görüşleri dile getirdi:

“Modern ve meşru bir demokrasinin temel taşı halkın ifade özgürlüğüne sahip olmasıdır. 2014’te bu özgürlüğün temellerinden biri de yurttaşların bilgi paylaşmasına ve tartışmalarda görüş belirtmesine imkan veren sosyal medya sitelerine erişimidir. Başbakan Erdoğan Twitter ve YouTube gibi sitelere erişimi engelleyerek kendi mahkemelerinin verdiği kararlara uymuyor. Eğer Türk hükümeti, Avrupa Birliği’yle entegre olma hedefine doğru ilerlemek istiyorsa tutum değiştirmeli ve Türk halkının temel demokratik özgürlüklerini kullanma hakkına saygı göstermelidir.”

Senatör Johnson da, Türk hükümetinin, halkın liderleri hakkında öğrendiklerini kontrol etme çabalarının ifade özgürlüğünün önemini bir kez daha kanıtladığını belirtti. Senatör, “Türk hükümetinin Twitter ve YouTube’u siyasi amaçlarla kapatması, yabancı hükümetlerin internet gibi çok önemli bir özgürlük ortamını kontrolları altına alma tehlikesinin büyüklüğünü gösteriyor” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG