Erişilebilirlik

Erivan Büyükelçisi Adayına 'Soykırım' Baskısı


Erivan Büyükelçisi Adayına 'Soykırım' Baskısı
Erivan Büyükelçisi Adayına 'Soykırım' Baskısı

Erivan Büyükelçiliği'ne aday gösterilen John Heffern Amerika’nın resmi politikası gereği “soykırım” sözcüğünü kullanmaktan kaçındı

Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Amerika’nın Erivan Büyükelçiliği’ne aday gösterilen John Heffern’ın atanmasını görüşmeye başladı.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi Erivan Büyükelçisi adayına 1915 Ermeni tehcirinin soykırım olarak nitelenip nitelenemeyeceği konusunda sorular yöneltildi. Heffern, Senatörlerin sorularını yanıtlarken Amerika’nın resmi politikası gereği “soykırım” sözcüğünü kullanmaktan kaçındı.

Amerika’daki Ermeni lobisinin kuvvetle desteklediği Demokrat Partili New Jersey Senatörü Robert Menendez, Türkiye’yle Ermenistan’ı ilgilendiren tüm oturumlarda olduğu gibi 1915 Ermeni tehcirinin nasıl tanımlanacağı konusunu gündeme getirdi.

John Heffern, 1915 olaylarına atfen “soykırım” sözcüğünü kullanmama kararının Amerika’nın politikası olduğunu ve bu kararın başkan tarafından verildiğini anlattı.

Senatör Menendez, Heffern’ın konuşmasında – Başkan Barack Obama gibi – 'Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında katliam ve tehcir neticesinde bir buçuk milyon Ermeni’nin öldüğünü' söylediğini hatırlattı ve Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nde yer alan “soykırımın” tanımını okuyarak “Sizin atıfta bulunduğunuz tarihi gerçekler bu tanıma uymuyor mu” diye sordu.

Heffern şöyle konuştu “Sayın Senatör [Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin] ikinci maddesinde soykırımın tanımını doğru bir şekilde dile getirdiniz. Evet. Tarihi gerçekler konusunda söylediklerim ve sizin tekrarladıklarınız da doğru. Ancak o olayların nasıl tanımlanacağı bir politika kararıdır ve başkan tarafından alınan bir karardır. O politika da başkanın 24 Nisan açıklamasında dile getirilir.”

Senatör Menendez, 1915 olaylarının nasıl tanımlanacağı konusunu “kaba bir dans” olarak nitelendirdi ve Amerikan yönetiminin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamama politikasını eleştirdi.

Atanması Senato tarafından onaylanırsa Heffern, Büyükelçi Marie Yovanovitch’in yerine geçecek. Heffern halen Amerika’nın NATO Daimi Temsilciliği’nde müsteşar olarak görev yapıyor.


XS
SM
MD
LG