Erişilebilirlik

Amerika'da Ara Seçimlerde Gençlerin Oyu Çok Önemli


Amerika'da Ara Seçimlerde Gençlerin Oyu Çok Önemli
Amerika'da Ara Seçimlerde Gençlerin Oyu Çok Önemli

Başkan Obama 2 yıl önce başkanlık seçimlerinde kendisine destek veren genç seçmenleri Kasım ayındaki Kongre seçimleri için yeniden harekete geçirmek amacıyla üniversite kampüslerini ziyaret ediyor. Ancak yüksek işsizlik oranının gençlerin seçim heyecanını söndürdüğü bir gerçek

2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde oy vermek için sandık başına giden 30 yaşın altındaki rekor sayıda seçmenin üçte ikisi Demokrat Parti adayı Barack Obama’yı desteklemişti.

Cumhuriyetçi Parti Üniversiteliler Ulusal Komitesi Başkanı Zach Howell iki yıl önce Cumhuriyetçi öğrencilerin zor günler geçirdiğini hatırlatıyor:

"O günlerde üniversite kampüslerinde Cumhuriyetçi Parti’yi desteklemek hiç kolay değildi. Bir üniversitelinin yapabileceği en sevimsiz, en yasaklı şey Cumhuriyetçi olmaktı. Bu nedenle 2008’de genç muhafazakarların çoğu sessiz kaldı. Bu yılsa herşey değişti. Cumhuriyetçi gençler kendilerini muhafazakar olarak tanımlamaktan gurur duyuyor.”

Kamuoyu yoklamaları Demokrat Parti’nin Kongre’de sandalye kaybedeceğini gösterirken Başkan Obama gençlere seslenip 2 Kasım seçimlerinde Demokrat adaylara oy vermelerini istiyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde 35 bin öğrencinin katıldığı toplantıda konuşan Başkan Obama, Beyaz Saray yarışının ülkeyi yönetmekten daha heyecanlı olduğunu kabul etti. Başkan Obama şöyle konuştu:

"Şimdi sadece değişimi teşvik etmiyoruz. Sadece değişim istemiyoruz. Değişimin gerektirdiği ağır işi yapıyor ve çok çalışıyoruz. Bazen hayal kırıklığına uğrayıp yıldığımızı hissediyoruz. Bu iş hiç de kolay değil.”

Başkan Obama gençlerden 2008 ruhunu yeniden canlandırmalarını ve değişimin kalıcı olması için çalışmalarını istedi.

Gençleri oy kullanmaya teşvik eden ‘Rock the Vote’ adlı kuruluşun yöneticisi Heather Smith’e göre, genç seçmenlerin çoğu, Başkan Obama’nın dikkatini aniden gençlere çevirmesine şüpheyle bakıyor:

"İlk tepkimiz ‘Şimdiye kadar nerelerdeydin Başkan Obama’ diye sormak oldu. Bu yola beraber baş koyduğumuzu sanıyorduk, çok çalıştık, bize söylediğiniz gibi sandık başına koştuk, ama siz bizi unuttunuz dedik.”

Pew Araştırma Merkezi’ne göre genç Demokratlar’ın sadece yüzde 27‘si Kongre seçimlerinde oy kullanmayı düşünüyor. Oy kullanmayı düşünen genç Cumhuriyetçilerin oranıysa yüzde 39. Genç seçmenleri ilgilendiren temel konu, iş bulmak. Zach Howell şunları söylüyor:

"Seçimler tamamen ekonomiyle ilgili. Ekonomi gençler için herşey demek. Üniversite mezunlarının yüzde 20‘si iş bulamıyor. Gençler gelecekleri konusunda kaygılı. Daha önceki nesillerden farklı olarak günümüz gençleri geleceğe güvenmiyor.”

Rock the Vote örgütünden Heather Smith’e göre, gençler geleceklerini önemsiyorlar ancak az sayıda gencin oy kullanmasının nedenleri var:

"Sandık başına gitmek gençler için yeni bir süreç. İlk kez oy kullanacak gençlerin çoğunun oy verebilmek için önce seçmen kaydı yaptırması gerekiyor. 2008 seçimlerinden beri 9 milyon genç, 18 yaşını doldurdu. Hepsi seçmen kaydı yaptırmak zorunda. Ancak gençler için bu süreci kolaylaştıracak bir altyapımız yok.”

Demokrat Partili öğrenci Lance Pyburn, Washington’da bir süre önce düzenlenen ‘Tek Ülke’ gösterisinde seçimlerden kaygılı olduğunu söyledi:

"Durum başlangıçta parlak görünmüyor, istediğimiz doğrultuda ilerlemiyordu. Ancak şimdi görüyorum ki bizi destekleyenler var. İşlerin düzelecek. Bence 2 Kasım seçimlerinde ne kadar başarılı olduğumuzu görecek ve şaşıracağız.”

Demokrat Partililer seçim gecesi büyük sürprizler yaşanacağını umarken, her iki parti de genç seçmenlerden oy almak için mücadele veriyor.

XS
SM
MD
LG