Erişilebilirlik

Amerikan Ordusunda Artan İntihar Vakaları İnceleniyor


Amerikan ordusunda son beş yıldır hızla artan intihar vakaları rekor düzeye ulaştı. Kongre’de bu sorunu incelemekle görevlendirilen grup tavsiyelerini Savunma Bakanı Robert Gates’e sundu.



Liseden mezun olur olmaz orduya giren Thomas John Sweet’in ölüm haberini geçen yıl Amerika’nın Sesi duyurmuştu. Kalp rahatsızlığı ve dikkat eksikliği bozukluğu bulunmasına rağmen orduya kabul edilen Sweet, Irak’a gönderildikten sonra dikkatini toparlaması için annesinden ilaçlarını göndermesini istedi.

Anne Liz Sweet, oğlunun, rahatsızlığı nedeniyle, birliğinin başındaki çavuşla sorun yaşamasından sonra rütbesinin düşürüleceğini öğrendiğini söylüyor. Liz Sweet,”Çavuşu oğlumu azlettikten beş dakika sonra silah sesi duyulmuş,” şeklinde konuşuyor.

Ordu, Sweet’in ölüm nedenini intihar olarak açıkladı. Sweet, 2005-2009 yılları arasında intihar eden bin 100 ordu mensubundan biri. Ordudaki intihar vakalarının sivil intiharları geçtiği ve bu yıl da yükselmeye devam ettiği bildiriliyor.

Geçen Ağustos ayında ordudaki intihar vakalarını araştırması için Kongre’de Savunma Bakanlığı Çalışma Grubu oluşturuldu. Grubun başkanlarından Tümgeneral Phillip Volpe, intiharların önlenebilir olduğunu savunduklarını söylüyor.Tümgeneral Phillip Volpe, ”Askerlerimizin intihar nedeniyle ölmesi hiçbir zaman kabul edilemez,” diyor.

Çalışma grubuna göre intihara sebebiyet veren risk faktörleri arasında Irak ve Afganistan’daki savaşlara birden fazla kez gönderilmesi ve iki görev süresi arasında askerlere yeterli süre tanınmaması yer alıyor.

Grup ayrıca başka risk faktörleri de bulunduğunu ve asker intiharlarıyla sivil intiharlara yol açan nedenlerin aynı olduğunu bildiriyor. Ordudan emekli rahip Robert Certain,”İntihara en çok başarısız aşk ilişkileri ve evlilikler, mali borçlar ve yasal sorunlar neden oluyor. Bunlara biraz da alkol katınca ölümcül bir karışım ortaya çıkıyor,” diyor. Kongre çalışma grubu ise, intiharların belirli bir kalıba uygunluk göstermediğini belirtiyor.

Tümgeneral Philip Volpe,”İntihar etme riski altındaki bir kişinin özelliklerini belirleyemeyiz. Bu çok karmaşık bir durum,” diyor. Çalışma grubu, Savunma Bakanlığı’na doğrudan bağlı intihar önleme programı oluşturulmasını öneriyor. Bu programın intihara yatkınlık gösterenleri ayırt etmeyi öğretmesi ve akıl sağlığı tedavisinin ‘utanç verici olduğu’ inancını yıkmaya yönelik çalışmalar yapması hedefleniyor. Tümgeneral Philip Volpe,”Konuya, intiharları önleme, risk altındakileri önceden belirleyip davranışlarında değişiklik yapmaya çalışma, stratejik mesajlar verme, komutanların katılımını sağlama ve eğitim gibi farklı açılardan yaklaşmak çok önemli,” diyor.

Ordu, intiharları önlemek amacıyla askerlere, risk altındaki silah arkadaşlarına yardım etmeleri için eğitim vermeye başladı. Er Joseph Sanders, Irak’ta görevliyken eşinin arayıp boşanmak istediğini söylemesi üzerine intihara teşebbüs etmiş. Sanders, ”Duvarda asılı tüfeği kaptım. Namluyu çeneme dayadım. Ve tetiği çektim,” diyor. Bir başka asker ateşleme iğnesini çıkardığı için tüfek çalışmamış. Sanders, ”Arkadaşım ‘dün gece iğneyi ben çıkardım, çünkü durumun beni kaygılandırıyordu’ dedi,” şeklinde konuşuyor.

Çalışma grubunun üyeleri daha iyi araştırma yapmanın ve intihar girişiminde bulunanlarla görüşmenin, bu tür yeni vakaları engellemede yararı olacağını söylüyor.

Tavsiyelerinin askerlik hayatının getirdiği stresi azaltmaya ve askeri güçlerin etkinliğini artırmaya yardım edeceğinden emin olduklarını belirten grup üyeleri, bir sonraki adımın savunma bakanının raporu onaylayıp Kongre’ye sunması olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG