Erişilebilirlik

Amerikan Kongresi'nden Mısırlı Göstericilere Destek


Amerikan Kongresi'nden Mısırlı Göstericilere Destek
Amerikan Kongresi'nden Mısırlı Göstericilere Destek

Kongre’de dün yapılan oturumda birçok Kongre üyesi demokrasi için ve Cumhurbaşkanı Hüsnü Müberak’in istifası çağrısıyla sokaklara dökülen Mısır halkını övdü. New Yorklu democrat Kongre üyesi Gary Ackerman, Başkan Obama’ya Amerikan yönetiminin göstericileri desteklediğini açıkça söylemesi çağrısı yaptı: "Halk özgür olmak istemekte haklı. Çocuklarını yetiştirmeye çalışan insanların ellerinde bayraklarla gösteriler yapması, çocuklarının geleceği için hayatlarını tehlikeye atmaktan çekinmemesi, çocuklarını ölüme gönödermek yerine kendi canlarını tehlikeye atması desteklenmesi gereken bir olay. Özgür olmak onların da hakkı. Onlara destek olmalıyız."

Amerikan Kongresi’nin önemli görevlerinden biri de dış yardımı gözden geçirip onaylamak veya reddetmek. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi Başkanı İleana Ros-Lehtinen, daha önceki Amerikan hükümetlerinin, ekonomik ve askeri yardımın, ülkelerin insan hakları siciline bağlanması için Kongre üyelerinin yaptığı çağrılara kulak asmadığını söyledi. Komisyon Başkanı Washington’un Mısır ve Hizbullah’ın giderek daha güçlü bir rol üstlendiği Lübnan’da da aynı hatayı yaptığına dikkati çekti: "Washington, Lübnan hükümetine de yardım etmekte direniyor oysa bu hükümette Hizbullah’ın veto yetkisi var."

Kongre üyesi Ros-Lehtinen, Amerika’nın Ortadoğu ve başka bölgelerdeki demokrasi yanlısı grupları deseteklemeyi amaçlayan uzun dönemli bir strateji belirlemesi gerektiğini bildirdi.

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşundan eski Dışişleri yetkilisi Elliott Abrams, Mısır ordusunun uyarılması gerektiğini savundu: "Mısır ordusuna, her yıl verilen milyar dolarlık Amerikan yardımının devamının garanti olmadığı açıkça anlatılmalı. Gösterilere tepkilerine göre yardım miktarının belirleneceğini bilmeliler."

Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü’nden Robert Satloff, Obama yönetiminin şu ana kadar izlediği Mısır politikasının yerinde olduğunu söylerken, askeri yardımın olumlu değişikliklere bağlanmasına destek verdi: "Obama yönetimi göstericilerin demokrasi ve değişim isteğini destekledi, bunu yaparken Mısır ordusu ve hükümetine haksızlık etmemek için de özen gösterdi. Amerika şu anda da bu krizin atlatılmasında etkili bir rol oynayabilecek durumda."

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda konuşan uzmanlar, Mısır’a askeri yardımı hemen kesilmemesi gerektiği görüşünde birleşiyor.



XS
SM
MD
LG