Erişilebilirlik

Amerikan Kongresi'ndeki Milletvekilleri Ölüm Tehditleri Alıyor



Başkan Obama’nın tartışmalı sağlık reformu yasasını imzalamasının ardından gerginlik bitmedi. Kongredeki bazı Demokrat Partililer sağlık reformuna verdikleri destek yüzünden ölüm tehditleri aldıklarını ve hayatlarının tehlikede olduğunu söylüyor.

Sağlık reformu üzerindeki tartışmalar aylarca sürdü. Tarihi sağlık reformu Kongre’den geçtiğinde tartışmalar artık en üst seviyeye taşınmıştı.

Şimdiyse protestocuların sakin havası yerini ölüm tehditlerine bıraktı.

En az 10 Demokrat ve birkaç Cumhuriyetçi Kongre üyesi ölüm tehditleri aldı.

Ülke çapında Demokrat Parti kampanya ofislerine saldırılar yapıldı, tuğlalarla binaların camları kırıldı.

Cumhuriyetçilerin azınlık lideri John Boehner ve Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi dahil iki partinin önde gelenleri de saldırıları kınadı.

Nancy Pelosi, “Kelimelerin gücü ve ağırlıkları vardır. Bu kelimeler insanların içinde bulundukları ruh haline göre farklı algılandı. Söylediğimiz sözlerin sorumluluğunu almalıyız,” diye konuştu.
Cumhuriyetçi Boehner de şunları söyledi:

“Tehditler ve şiddet siyasi tartışmaların parçası olmamalı.”

Amerikan Kongresi'ndeki Milletvekilleri Ölüm Tehditleri Alıyor
Amerikan Kongresi'ndeki Milletvekilleri Ölüm Tehditleri Alıyor

Brookings Enstitüsü uzmanı Darrell West, tartışmalar sırasında bazı reform karşıtlarının bu yasanın yaşlıların aleyhine olacağı söylemiyle halkı korkuttuğunu söylüyor.

West, “Bence bu Cumhuriyetçi Parti liderleri, medya mensupları ve talk show sunucularının, yani hepsinin ürünü. Bu kişiler sağlık reformuyla ilgili tartışmayı alevlendirdi. İnsanları korkutmak için reformun bazı bölümlerini çok abarttılar” diyor.

Darrell West, düşmanlığın bir bölümünün daha derin korkulardan kaynaklandığı görüşünde.

West, “Bence birçok kişi hükümetin büyümesinden, sağlık sigortalarını kaybetmekten, daha fazla ödeme yapmaları gerekeceğinden korktu ve bu da onları aşırı uçlara itti” diye konuşuyor.

Andy Barr Politico gazetesi muhabirlerinden. Barr’a göre, Cumhuriyetçiler, Kasım’daki seçimlerde seçmenlerin sağlık reformu yüzünden Demokratlar’atepki göstermesini istiyor. Ancak Barr işlerin kontroldan çıkmasından korkuyor.

Barr, “Gerçek şu ki dışarıda çılgınca işler yapabilecek kişiler var ve bu her an bir çılgınlık yapmaları mümkün” diyor.

Barr sağlık reformu tartışmalarının herkesi diğer siyasi tartışmalardan, örneğin Amerika’nın Irak’ta savaşa girmesinden daha fazla etkilediğini söylüyor:

“Bu konu daha büyük bir kitleyi ilgilendiriyor. Irak savaşı halkı etkilemiyor demiyorum. Ancak orduda yakınları olanların sayısı sağlık reformundan etkilenecek olanlardan daha az.”

Darrell West’e göre, siyasiler daha ölçülü açıklamalar yapmak zorunda.

West, “Kongre’de bizi temsil eden politikacıların daha olgun davranması gerekir. Son yıllarda tartışmaların üslubu giderek bozuldu.”

Yetkililer tehdit ve saldırı olaylarını soruştururken Başkan Obama sağlık reformunu savunmayı sürdürüyor. Obama, en son Iowa’da yasalaşan reformun amacının herkesi sağlık sigortası kapsamına almak olduğunu ve bunu herkesin yakında anlayacağını söyledi.


XS
SM
MD
LG