Erişilebilirlik

Amerikan Kongresinde Bütçe Kavgası Bitmedi


Amerikan Kongresinde Bütçe Kavgası Bitmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Amerikan Kongresinde Bütçe Kavgası Bitmedi

Borçlanma tavanını yükselterek, federal hükümetin borçlarını ödeyemez duruma gelmesini şimdilik önleyen Kongre, Mayıs’a kadar geçici bir çözüme imza attı. Demokrat milletvekili Steny Hoyer’e göre Cumhuriyetçiler sorumsuz bir aldatmaca yaptı

Amerika Temsilciler Meclisi devlet ödemelerinde gecikme yaşanmaması için hükümetin önümüzdeki 4 ay boyunca borçlanmaya devam etmesine izin veren yasa tasarısını geçen hafta onayladı. Cumhuriyetçiler bu tasarının iki partinin üyelerine, devlet harcamalarındaki kesintilerde anlaşmaya varabilmeleri için zaman vereceğini umuyor. Ancak Amerika’nın Sesi muhabiri Mil Arcega’ya göre, son karar, ülkeyi uzun dönemde bekleyen mali sorunlara kısa vadeli çözüm getiriyor.

Karar, hükümetin 18 Mayıs’a kadar gerekli gördüğü miktarda borçlanmasına izin veriyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner bu kısa vadeli çözümün Kongre’ye, devlet harcamalarında kesintileri tartışmak için fırsat tanıdığını söyledi.

“Tasarı, mali krizle mücadele için uzun vadeli bir plan olmadıkça borçlanma tavanında uzun dönemli bir artışa izin vermiyor.”

Karar, geçici olarak Kongre’nin belirlediği 16 trilyon 400 milyar dolarlık borçlanma tavanını yükselterek, federal hükümetin borçlarını ödeyemez duruma gelme riskini ortadan kaldırıyor. Demokrat Partili milletvekili Steny Hoyer’e göre Cumhuriyetçiler sorumsuz bir aldatmaca yaptı.

“Bu tasarı önemli sorunların çözümünü üç ay daha ertelemekten başka bir şey yapmıyor. Yeni bir tarih sınırı koyuyor. Böylece 90 gün sonra Kongre tekrar, ülkemizi, halkımızı ve ekonomimizi zor durumda bırakacak.”

Zamanında uzatmaya gidilmeseydi hükümet Şubat ortasında ödemeleri yapamaz duruma gelecekti.

Mali uzmanlar geçirilen tasarının yeni tavan oluşturmak dışında bir şey yapmadığını ve bütçe açıklarını kontrol altına almak için yapılması gereken tartışmaları ertelediğini doğruluyor.

Amerika’da Senato Demokratlar’ın, Temsilciler Meclisi ise Cumhuriyetçiler’in kontrolunda. Demokratlar borç tavanında harcamalarda kesinti önkoşuluna bağlı olmayan daha uzun süreli bir ertelemeyi tercih ettiğini gizlemiyor.

Peki Mayıs’ta ne olacak?

New Yorklu borsacı Benedict Willis borçlanma tavanını yükseltme üzerinde çıkacak tartışmaların daha da yıkıcı olacağı görüşünde.

“Şimdi eminim mali uçurum tartışmalarından mali katliam tartışmalarına gidiyoruz. Çünkü bütçe açığını azaltma ve borç tavanı tartışmaları çok kanlı olacak.”

“Sanırım gerçek konu, hepimizin bildiği gibi aşırı harcamalar.”

Cumhuriyetci Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, borç tavanını yükseltmek için büyük harcama kesintileri istiyor. Ancak Başkan Obama bunu sorumsuzluk olarak tanımlıyor.

“Eğer Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Amerika’nın borçlarını zamanında ödemeyi reddederse sosyal sigorta çekleri, eski muhariplerin ödemeleri gecikir. Askerlerimize maaş ödeyemeyiz ya da küçük işletme sahipleriyle yaptığımız sözleşmeleri yerine getiremeyiz.”

Hükümet borç faizlerini ödeyemez hale gelirse bu dünya piyasalarında büyük karışıklık yaratır.Ancak uzmanlar ekonomiye şimdiden zarar verildiği görüşünde.

Mali danışman Frank Reilly Skype aracılığıya Amerika’nın Sesi’ne şöyle konuştu.

“Şirketiniz var ve 100 kişi işe alacaksınız ama borç tavanı konusunda ne olacağını bilmiyorsunuz. O zaman durumun belli olmasını beklersiniz. Kongre’deki çekişme, dizginleri çekip atın koşmasını önlemeye benziyor.”

2011 yılındaki son bütçe kavgası Amerika’nın kredi notunun düşürülmesiyle sonuçlandı. Yatırımcılar Amerikan devlet tahvilleri almaya devam etti ama Sorumlu Federal Bütçe Komisyonu üyesi Marc Goldwein, kredi notu bir daha kırılırsa Amerika’nın güvenilirliğinin zarar göreceği görüşünde.

“Kredi notunun üç yıldızlı A’dan İki yıldızlı A’ya düşmesi fazla etki yapmaz. ‘Gerçekten çok iyi’ yerine ‘çok iyi’ anlamına gelir. Piyasalar böyle değerlendirir. Tehlike, bir daha not kırılacak mı ve bu ne kadar olacağı sorusudur.”

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner borç tavanını yükseltmemenin yol açacağı sonuçları kabul ediyor- ama hükümet harcamalarına kontrolsuz izin vermenin yol açacağı sorunlara da dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG