Erişilebilirlik

Amerikan Kongresinde Belirsizlik


Amerikan Kongresi’nde Belirsizlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın ani istifa kararı ve yerine gösterilen adayın da geri çekilmesinden sonra Amerikan Kongresi’nde belirsizlik hakim. Amerikan hükümetinin borçlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde Kongre’nin iki kanadından biri, lidersiz.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Washington’daki en güçlü kişilerden biridir. Bu mevki, şimdiye kadar Amerikan siyasetinin dev isimleri tarafından dolduruldu. Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy’nin geçen hafta adaylıktan çekilmesi Kongre’de şok etkisi yaptı.

Jason Chaffetz, yeni aday.

Chaffetz, “Adil bir kişi olarak tanınıyorum. Siyasi yelpazenin tamamına kulak veren bir yapıya sahibim. Temsilciler Meclisi Başkanı’nın görevi, yasama sürecinin adil ve dengeli olmasını sağlamaktır” diyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri, 2012 seçimlerinde başkan yardımcılığı için yarışan milletvekili Paul Ryan’ı desteklese de Ryan, görevi istemiyor.

Hem Ryan hem de Chaffetz, hükümetin küçülmesini isteyen mali muhafazakar kesimden. Ancak her iki isim de Başkan Obama’yla siyasi savaşa girmek isteyen Cumhuriyetçi bloğu tatmin edecek kadar radikal değil. Kongre’deki karmaşanın temelinde, partinin temelini oluşturan Cumhuriyetçiler ile aşırı muhafazakarlar arasındaki bölünme var.

Eski Kongre üyesi, “Gerçek şu: ne yapacaklarını bilmiyorlar” diyor.

Herhangi bir aday üzerinde anlaşılamaması durumunda Temsilciler Meclisi’nin, tarihinde ilk kez, geçici bir başkan seçmesi sözkonusu.

Weber, “Temsilciler Meclisi üyeleri arasından, hatta dışarıdan bir adayın önümüzdeki yılın başı dahil bir süreliğine başkanlığa getirilmesi ve bu şekilde Cumhuriyetçi Parti’nin zaman kazanması mümkün olabilir” diyor.

Demokrat Parti ve Beyaz Saray, olup biteni uzaktan izliyor.

Beyaz Saray sözcüsü, “Cumhuriyetçi Parti içinde küçük bir grup muhafazakar, kendi ideolojilerini herşeyin üzerinde tutuyor” diyor.

Kördüğüm çözülünceye kadar John Boehner’ın emekliliğini askıya almaktan başka çaresi yok.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG