Erişilebilirlik

Kongre Yeni Dönemde Başarılı Olacak mı?


Amerikan Kongresi Yeni Dönemde Başarılı Olacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Amerikan Kongresi Yeni Dönemde Başarılı Olacak mı?

ABD’de dikkatler yeni dönem çalışmalarına başlayan Kongre’ye çevrilmiş durumda. Bir milyondan fazla işsizin yararlandığı işsizlik ödeneklerinin süresinin uzatılması Kongre’nin en önemli gündem maddelerinden biri

26 haftadan uzun süredir işsiz olan Amerikalılar, son işsizlik maaşlarını bir hafta önce aldı.

İşsiz olan Sace Willson, ”Ödemem gereken faturalar var, ama ödeme yapacak param yok” diyor.

Uzun süredir işsiz olanlara verilen ödeneğin süresini 3 ay daha uzatmayı öngören tasarının yürürlüğe girebilmesi için her iki partinin de desteği gerekiyor.

Senatör Harry Reid, ”İşsizlik maaşları, son derece siyasi bir konu. Uzun süredir işsiz olanlar hem Demokratlar, hem de Cumhuriyetçiler” diyor.

Başkan Obama da ödenek süresinin uzatılmasını destekliyor: ”Darboğazdan geçerken yurttaşlarımıza sırtımızı dönemeyiz. Yeni işe başlayıncaya kadar onlara olan inancımızı korumalıyız. İnsanlar gıda ve giyecek gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiklerinde küçük işletmeler de zarar görüyor, daha az istihdam sağlıyorlar.”

Tasarı Senato’den geçse bile Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi, onay vermeyebilir. Birçok Cumhuriyetçi siyasetçi, ödeneklerin süresinin uzatılmasının mali sıkıntı yaratacağına ve işsizleri iş aramaktan caydırdığına inanıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul da bunlardan biri: ”İşsizlik maaşlarının süresini uzatmak için Çin’den borç almak ya da para basmak doğru değil. Ben işsizlik sigortasına karşı değilim. Ancak işsizlik maaşı almaya devam ettiğinizde iş arama ve çalışma hevesiniz de kaçmaya başlar.”

Demokrat Partililer ise işsizlik maaşlarının süresinin uzatılmasının ekonomik yarar sağlayacağı görüşünde.

Thomas Mann Brookings Enstitüsü’nde uzman: ”İşsizlik maaşları, son derece tartışmalı bir konu. Cumhuriyetçiler’in işi zor çünkü bu zor zamanlarda halka yardım eli uzatmayı reddetmek, hiç kimsenin onaylamayacağı bir davranış olur.”

Öte yandan Cumhuriyetçiler, kamuoyunun dikkatini, Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasına ilişkin sorunlara çekmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG