Erişilebilirlik

Amerikan Kongresi’nde Silahlar Konuşuluyor


İki yıl önce seçim eyaleti Arizona'da silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan Demokrat milletvekilli Gabrielle Giffords da Senato'da düzenlenen oturuma katıldı
İki yıl önce seçim eyaleti Arizona'da silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan Demokrat milletvekilli Gabrielle Giffords da Senato'da düzenlenen oturuma katıldı

Senato Adalet Komisyonu’nun düzenlediği oturuma silah edinme ve taşıma hakkını savunan lobi grupları ile karşıtları katılıyor

Connecticut eyaletinin Newton kasabasındaki ilkokul katliamından tam altı hafta sonra Senato Adalet Komisyonu, silahların nasıl kontrol edilebileceği konusunda bir oturum düzenledi. Bugünkü oturuma konunun iki ucunda yer alan isimler katıldı. Bunlardan ilki silah taşıma hakkını şiddetle savunan NRA - Ulusal Silah Birliği Başkanı Wayne LaPierre ve 2011 yılında silahlı saldırıya uğrayan Temsilciler Meclisi’nin Arizona üyesi Gabrielle Giffords ve eski astronot eşi Mark Kelly. Giffords 2011 yılındaki saldırıdan sağ kurtulurken 6 kişi ölmüş, 14 kişi de yaralanmıştı.

Kelly ve Giffords, Newton’daki saldırı sonrasında silahların daha iyi kontrol edilmesi için Sorumlu Çözümler için Amerikalılar adlı lobi grubu oluşturmuştu. Bugünkü Senato oturumunda her iki taraf kendi görüşlerini savunuyor.

Başkan Obama, Newton saldırısı sonrasında silahların kısıtlanmasını sağlayacak yeni bir düzenleme istiyor. Obama saldırı silahlarının yasaklanmasını, şarjörlerin kapasitesinin düşürülmesini istiyor, silah almak isteyenlerin özgeçmişlerinin çok daha kapsamlı biçimde araştırılmasının önemini vurguluyor. Obama bu özgeçmiş kontrollarının alıcıların akıl sağlığının yerinde olup-olmadığı veya sabıka kaydı olup olmadığını belirleyecek şekilde genişletilmesinden yana.

NRA yani Ulusal Silah Birliği ise silah satışlarına getirilecek herhangi bir kısıtlamayı, Amerikalılar'ın silah taşımaya izin veren anayasal hakkına bir saldırı olarak görüyor. Birlik, çözüm olarak okullara silahlı güvenlik görevlileri yerleştirilmesini öngörüyor, mevcut yasaların, sıkılaştırılmadan, daha iyi uygulanmasının yeterli olacağını savunuyor.

Kongre daha önce saldırı silahlarını yasaklayan bir yasayı onaylamıştı. Ancak bu yasanın süresi 2004 yılında doldu ve yaklaşık 10 yıldır da yenilenmedi.

Kamuoyu özgeçmiş taramasından yana

Gallup tarafından yapılan bir ankete göre, halkın % 91’i genişletilmiş özgeçmiş incelemesi koşulunu destekliyor. Katılımcıların %60’ı ise saldırı silahlarının kısıtlanmasından, %54’ü şarjör kapasitelerinin düşürülmesinden yana.
Ancak Newton kasabasındaki saldırıdan sonra NRA’in üye sayısının 500 bin artarak 4,5 milyona ulaştığı bildiriliyor.

California Senatörü Diane Feinstein’in bu hafta içinde saldırı silahlarının yeniden yasaklanmasını öngören bir tasarıyı gündeme getirmesi bekleniyor. Her ne kadar Senato’da Demokratlar 45’e karşı 54 sandalyeye sahip olsa da silah edinme hakkını savunan daha muhafazakar eyaletleri temsil eden Demokrat senatörlerin de Cumhuriyetçiler gibi saldırı silahlarının kısıtlanmasına sıcak bakmayacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenle de Kongre’nin,saldırı silahı ve şarjör kapasitesi ile ilgili konulara dokunmadan sadece özgeçmiş soruşturmalarını genişletecek bir düzenlemeye gitmesi bekleniyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG