Erişilebilirlik

Amerikan Karşıtı Gösteriler Devam Ediyor


İnternet’te yayınlanan ve Hazreti Muhammed’le alay eden amatör film Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da yeni Amerikan karşıtı gösterilere yol açtı. Öfkeli göstericilerle dolu eylemler devam ediyor.

İslam dünyası çalkalanıyor. Öfke devam ediyor. Yemen’in başkenti Sana’da göstericiler önlerine geleni yakıp yıkarak Amerikan büyükelçiliğine ilerliyor.

Bangladeş’te, öfkeli göstericiler bayrak yakarken güvenlik güçleri alarmda bekliyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani soğukkanlılık çağrısında bulundu: “Her yerde dikkatli olmamız gerek. İtidal kesinlikle gerekli.”

Ancak itidal çağrısını dinleyen yok. Kahire’de önceki gece çıkarılan yangınların ardından protestocular sokakları terketmedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da soğukkanlılık çağrısında bulundu, Amerikan hükümetinin bu hakaret dolu filmin yapımında hiçbir rolü olmadığını söyledi: “Bu filme şiddete başvurarak tepki vermenin haklı gösterilecek hiçbir yanı yok.”

İslam diniyle dalga geçen filme yönelik kınamalar artıyor. Clinton da filmi “iğrenç” bulduğunu söyledi.

Amerika’nın eski Afganistan ve Yemen büyükelçisi Ronald Neumann’a göre, şimdi en zorlu iş, öfkeli Müslüman gruplara olayı açıklamak.

Ronald Neumann: “Bu film Amerika’yı temsil etmiyor. Bu Amerikan hükümetinin işi değil. Bu, ülkemize sığınmış, Amerika’nın Müslüman dünyasıyla ilişkilerinde sorun yaratmaya çalışan bir avuç delinin işi.”

Ancak Ronald Neumann bunları söylese de durum, aralarında büyükelçinin de bulunduğu dört Amerikalı diplomatın öldürüldüğü Bingazi’de farklı yorumlanıyor.

Gösteriler İran’da, Irak’ta devam ediyor.

Bağdatlı bir gösterici, Amerika’nın büyükelçiliğini kapatmasını ve Müslümanlardan özür dilemesini istiyor.

Birçok başkentte Amerikan karşıtlığı devam ediyor.

Amerikan Karşıtı Gösteriler Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG