Erişilebilirlik

Amerikan İstihbarat Dairelerinde Kadro Değişikliği


Amerika’da bazı istihbarat kurumlarında yönetim değişikliğine gidiliyor. Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) başkanı ve yardımcısı istifa ediyor. Başkan Obama ayrıca İç Güvenlik bakanlığı için Jeh Johnson’ı aday gösterdi

Yetkililer, Orgeneral Keith Alexander’ın gelecek sene Ulusal Güvenlik Dairesi ve Siber Güçler Komutanlığı görevinden ayrılacağını açıkladı.

Alexander son 8 yıldır Ulusal Güvenlik Dairesi’nin başında ve kurumun bugüne dek en uzun hizmet vermiş yöneticisi.

Alexander son aylarda eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın, kurumun telefon ve e-posta verilerini kapsamlı biçimde toplamasıyla ilgili kamuoyuna bilgi sızdırmasının yarattığı tartışmalara yoğunlaşmıştı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney, Alexander’ın görevini bırakmasının Snowden olayıyla ilgili olduğu iddialarını reddetti ve Mart 2013’te üçüncü bir dönem için atanan Alexander’ın bu tarihte emekli olma niyetini açıkladığını belirtti.

Ulusal Güvenlik Dairesi başkanının emekliliği, ilk olarak Haziran ayında bildirilmişti.

Alexander’ın sivil yardımcısının da ayrılacağı haberler arasında. Chris Inglis’in de yılsonunda emekli olması bekleniyor.

General Alexander’ın görevden ayrılması, Başkan Obama’ya NSA ve Siber Kuvvetler Komutanlığı’na yeni bir yönetici atama fırsatını sunuyor. Bazıları ise iki kuruma iki ayrı lider atanabileceğini söylüyor.

Snowden ise New York Times’a perşembe günü verdiği demeçte elindeki NSA belgelerini Rus ya da Çinli yetkililere değil, Hong Kong’lu gazetecilere verdiğini söyledi.

Başkan Obama aynı zamanda eski federal savcılardan Jeh Johnson’ı İç Güvenlik Bakanlığı’na aday gösterdiğini açıkladı. Atama Senato’dan geçerse Johnson geçtiğimiz günlerde istifa eden Janet Napolitano’nun yerini alacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG