Erişilebilirlik

Amerikan Havaalanlarındaki Önlemler Yolcuları Kızdırdı


Amerikan Havaalanlarındaki Önlemler Yolcuları Kızdırdı
Amerikan Havaalanlarındaki Önlemler Yolcuları Kızdırdı

Amerika’da geride bıraktığımız Şükran Günü’nde milyonlarca kişi havaalanlarına akın etti. Birçok havaalanında tam vücut taramalarının yapılması zaten sıkı güvenlik önlemlerinden bunalan yolcuları öfkelendirdi. Birçok havayolu yolcusu, yeni güvenlik yöntemlerinin kendilerini rahatsız ettiğini söylüyor.


Amerika’da artık birçok havaalanında tam vücut taraması yapılıyor. X-ray’den geçirilen yolcular arasında, vücutlarının her yerinin görevliler tarafından görülebiliyor olmasını rahatsız edici bulanlar var.

Bir yolcu havaalanında yaşadıklarını “Bu önlemlere karşıyım. Yetkililer bize ne söylerse söylesin teknolojinin kötü niyetlerle kullanılabileceğine inanıyorum” diye yorumladı.

Yolculardan x-ray cihazına girmek istemeyenler olursa o zaman elle aranmaları gerekiyor. USA Today ve Gallup’un yaptırdığı bir kamuoyu yoklamasına göre yolcuların büyük bölümü bu durumdan da hoşnut değil.

Bir kadın yolcu, insanların vücutlarının her yerinin ellenerek aranmasını utanç verici bulduğunu söyledi. Bu arama işlemi sırasında genelde yolcuları aynı cinsiyetten görevliler detaylı bir şekilde arıyor. Bazı yolcular görevlilerin çok sert davrandığından yakınıyor.

Ulaştırma Güvenliği İdaresi yetkilileri, 1 Kasım’dan bu yana uçan 35 milyon yolcunun sadece yüzde 3’ünden azının bu şekilde elle arandığını söylüyor. Bu konuda aldıkları şikayet sayısı ise 2 bine ulaşmış. Ancak kamuoyu yoklamaları yine de sert güvenlik önlemlerini gerekli bulan havayolu yolcularının oranının 3’te 2’yi bulduğunu gösteriyor.

Bir yolcu bu durumu “11 Eylül saldırıları olduğu sırada askerdim. İnsanların daha güvende olmasının ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Dolayısıyla önlemleri destekliyorum” diye yorumluyor.

Yetkililer, bu önlemlerin Amerikan topraklarına yönelik saldırı girişimlerinden sonra alındığını hatırlatıyor. Geçen yıl 25 Aralık’ta iç çamaşırındaki patlayıcı maddeyle bir uçağı havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı saldırgan, bu önlemlerin alınmasının sebeplerinden biri.
Ulaştırma Güvenliği İdaresi Başkanı John Pistole, mahremiyet hakları ile güvenlik arasındaki ince çizgiyi korumaya çalıştıklarını söylüyor.

Pistole, “Tehditlerin gerçek olduğunun farkındayız. Son aldığımız istihbaratlara dayanarak el Kaide ve diğer örgütlerin Amerika’ya zarar vermemesi için bu tip elle aramalar ve gelişmiş teknolojik cihazlarla taramalar yapıyoruz” diyor.

Hükümet yetkilileri yeni güvenlik yöntemlerini gözden geçireceklerini ve gerekli görüldüğü takdirde değişiklikler yapacaklarını söylüyor. Ancak vücudu baştan aşağı tarayan cihazların kaldırılması söz konusu değil. Hatta yetkililer, yılsonuna kadar bu cihazların, 450 kadar havaalanında kullanıma sokulmuş olacağını belirtiyor.



XS
SM
MD
LG