Erişilebilirlik

Amerikan Göçmenlik Yasasında Önemli Değişiklik


Amerikan Göçmenlik Yasasında Önemli Değişiklik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Yıllar boyunca çok sayıda göçmen, Amerikan vatandaşı olan kız ya da erkek kardeşleri sayesinde Amerika’ya geldi. Amerikan Senatosu kısa süre önce buna olanak tanıyan yasayı değiştirmek için bir tasarı geçirdi. Tasarıya göre Amerikan vatandaşı olanlar, 31 yaşın üzerindeki kardeşlerine Amerikan vatandaşlığı alamayacak. Henüz yasalaşmamış olsa da medeni hak örgütleri, özellikle de Uzakdoğu kökenliler, tasarıya şiddetle karşı çıkıyor.

Nathanel Lowe, Uzakdoğu kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerde kapı kapı gezecek 60 gönüllüyü örgütlüyor. Lowe, Uzakdoğulu Amerikalılar’ın göçmenlik haklarını savunan grubun kurucusu: ”Uzakdoğulu kökenlilerin Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekillerini arayarak adil bir göçmenlik reformu istemelerini örgütlüyoruz.”

Lowe, Senato’nun tasarısının adil olmadığı görüşünde. Tasarı, Amerikan vatandaşlarının 31 yaş üzerindeki yetişkin çocukları ve kardeşlerine vatandaşlık başvurusu yapmasını engelliyor.

Asya Amerikalıları temsil eden dernekten Nathanel Lowe: ”Amca ve halalarım, babam sayesinde Amerikan vatandaşı oldu. Ağabeyleri sayesinde Amerika’ya gelebildiler. Bu hak elimizden alınırsa ailem Amerika’ya gelemez.”

Mevcut yasa, Amerikan vatandaşı olan bireylerin 21 yaş altındaki çoçuklarına ve anne-babalarına öncelik tanıyor ve vize sırasında beklemeleri gerekmiyor. Ancak yetişkin evlat ve kardeşlere öncelik tanınmıyor ve bu kişiler için vize kotası uygulanıyor. Senato’dan geçen ve Amerikan vatandaşlarının kardeş ve yetişkin çocuklarına vatandaşlık başvurusu yapmasını engelleyecek tasarısının yasalama olasılığı düşük olsa da siyaset bilimi profesörü Dan Schnur, medeni hak örgütlerinin kaygılanmakta haklı olduğunu söylüyor: ”Eğer kapsamlı göçmenlik reformu Kongre’den geçerse, ailelerin birleştirilmesine olanak tanıyan yasaların mevcut hallerini korumaları büyük ihtimalle mümkün olmayacak.”

Schnur, aile deyince siyasetçilerin aklına kardeş ve yetişkin evlatlar değil, küçük çocuk ve ebeveynlerin geldiğini, bu yüzden kardeşlere tanınan hakkın tehlikede olduğunu söylüyor. Uzmana göre Amerika’nın ekonomik ihtiyaçları da bu konuda rol oynuyor: ”Washington’da en sık duyduğumuz tartışmalardan biri de bazı özel mesleki becerileri ya da deneyimleri olan kişilere ayrılan vize kategorisinin genişletilmesiyle ilgili.”

Senato’nun tasarısı, Amerika’daki üniversitelerde bilim ve teknoloji dallarında lisansüstü eğitim görenlere verilen vize kotasını arttırıyor, tarım gibi alanlarda çalışacak bireyler için yeni bir vize türü oluşturuyor.

Kardeş ve yetişkin evlatlara vatandaşlık başvurusu hakkı tanıyan maddenin kaldırılmasından en çok Uzakdoğu kökenliler etkilenebilir.

Asya Amerikalıları temsil eden dernekten Michelle Saucedo: “Kardeşlere vatandaşlık başvurusu hakkının kaldırılmaması için en çok çabayı Uzakdoğu kökenliler gösteriyor. Latin kökenlilerse ülkeleri Amerika’ya yakın olduğu için kaçak giriş yapıyor.”

Uzakdoğu kökenli Amerikalılar’ın haklarını savunan örgüt, Senato’nun onayladığı tasarısı yasalaşırsa kardeş ya da yetişkin evlatları için vize başvurusu yapmak isteyenlere yardım etmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG