Erişilebilirlik

Amerikan Futbolunda Kadınlar da İddialı


Amerikan Futbolunda Kadınlar da İddialı
Amerikan Futbolunda Kadınlar da İddialı

Son yıllarda Amerika'da Amerikan futboluna ilgi beyzbola gösterilen ilgiyi geçti. Son bir kaç yıldır kadın futbol ligleri de açılmaya başladı.

Amerikan futbolu deyince bu sporun erkekler tarafından oynandığı aklınıza gelir. Hem de iri , ağır formalı erkekler tarafından. sporcular oyun sırasında birbirleriyle sert bir şekilde mücadele eder. Baltimore Nighthawks takımının kaptanı Tarsha Fain kadınların da bu mücadeleyi yapabileceğini söylüyor:

"Kadınlar erkeklerin yaptığı her şeyi yapabilir. Aynı şekilde sahaya çıkıp, çarpışabiliriz."

Fain ve takımın sahibi Tanya Bryan geçen yıl Dünya Kadınlar Şampiyonası’na katılan ilk Amerikan takımı oldu. Takımda Fain oyuncu Bryan ise takım menajeriydi. Takım altın madalya kazandı. Bryan şunları söylüyor:

"İlk olmak, bir işi ilk kez başarmak harika bir duygu. Çok gurur duyuyorum."

Bu spor büyümeye devam ediyor. Son yıllarda Amerika'da bir düzine kadın ligi kuruldu. Bu liglerin bir çoğu birleşti ya da kapandı.

Nighthawks'un bu sezon oynayacağı iki maç daha var. Philadelphia Firebirds takımına karşı kazanacakları zafer takımı finallere taşıyacak.

Forvet oyuncusu Mossanen İran'dan Amerika'ya çocukken gelmiş. Hala ilk kez futbol oynadığı günleri hatırlıyor. İlk maçı mahallesinde oynamış. Mossanen, “Kuzenim telefonla arayarak dışarı gel maç için bir kişiye daha ihtiyacımız var dedi. Ne maçı olduğunu bilmiyordum, daha önce hiç oynamamıştım. Sokağa çıkıp bu spora aşık olduğumu hatırlıyorum,” diyor.

Takımdaki diğer oyuncuların çoğu çocukluklarından beri bu sporu yapıyor. Takım sahibi Tanya Bryan içinse bu spor tamamen yeni bir deneyim. Bryan, “Çok komik ama bu sporu kadınların da oynayabileceğinden haberim yoktu. Bir arkadaşım arayarak Baltimore'da bir takım satın alma fırsatı olduğunu haber verdi. Fikir hoşuma gitti ve evet dedim. Dört yıl sonra bu noktaya geldik” diye konuşuyor.

Bryan takımı satın aldığında hemen para kazanacağını tahmin etmemiş. 4 yıl sonra takım masraflarını karşılamaya başlamış. Bryan genç kadınlara bir fırsat sunmanın paradan daha önemli olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Kız çocuklarına agresif olmamaları öğretilir. Böyle bir deşarj olma fıratı bulmaları çok iyi. İstediğiniz kadar bağırabilir, birisine vurabilirsiniz. Bence bu çok sağlıklı ve takım arkadaşlığı da çok güzel bir dayanışma.”

Takım çalışması Firebirds maçında da kendini gösterdi. Yavaş geçen ilk yarıdan sonra Nighthawks gol atmaya başladı ve maç 8-0 zaferle bitti. Takım finallere kalmayı başardı. Şampiyona kazanmak takımın nihai hedefi ama oyunculara göre, erkeklere özgü bir sporda başarılı olmanın da özel bir hazzı var.


XS
SM
MD
LG