Erişilebilirlik

Amerika Ekonomisinin Motorunu Perakende Satışlar Oluşturuyor


Amerikalılar’ın alışveriş alışkanlıklarını inceleyen kuruluşlara göre Noel öncesinde alışveriş merkezlerini ziyaret eden tüketicilerin sayısında düşüş oldu fakat yılbaşına daha var, o yüzden alışveriş sezonu bitmiş sayılmaz

Noel tatili öncesinde ne kadar indirim yaparlarsa yapsın ya da ne kadar açık kalırlarsa kalsınlar, alışveriş merkezleri ve mağazaların müşteri sayısında azalma oldu. Araştırma şirketi RetailNext’e göre geçen yıla oranla alışveriş yapanların sayısında yüzde 5 ila 7 arasında düşüş var.

IHS Global Insight şirketinden tüketim ekonomisi uzmanı Chris Christopher bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Birinci neden, müşterilerin alışverişi internetten yapması. İkincisiyse geçen yıllara oranla bu yılki alışveriş sezonunda bir haftasonu eksik.”

Bundan dolayı Christopher’a göre bu tatil sezonunda alışveriş oranı 2009’dakinin altına inebilir.

Ulusal Perakendeciler Federasyonu’ysa sonuca varmak için henüz erken olduğunu savunuyor. Federasyon sözcüsü Kathy Grannis, bu tatil sezonunda alışveriş oranının geçen yıla göre yüzde 3,9 artacağı tahmininde ısrarlı: “Bizim tahminlerimiz ekonomik beklentilere ayarlı. Genelde perakendecilerin sağlıklı bir tatil sezonu için doğru yolda ilerlediğine inanıyoruz.”

Federasyon, Kasım ve Aralık aylarındaki tatil alışverişinin toplamda 600 milyar doları aşmasını bekliyor. Bu rakamlara bu yıl internet alışverişindeki yüzde 13 ila 15’lik artış da dahil.

Best Buy mağazası müdürü Jason Schlefer’a göre son dakika alışveriş yapanların sayısı fazla olacak: “Son dakikacılar arasında birkaç gündür artış var. Alışverişlerini aceleye getirmek isteyenlerin sayısı artıyor.”

Bu sezon, perakendeciler için çok önemli. Çünkü mağazaların yıllık kazançlarının yüzde 40’ı bu alışverişlerden geliyor. Kathy Grannis’e göre perakendecilerin durumu ülkenin ekonomik durumu hakkında da önemli bir gösterge: “Amerika’nın gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 70’e yakınını tüketici harcamaları oluşturuyor. Perakende satışlardan elde edilen 3 trilyon 1 milyar dolarlık gelir, büyüyen ekonomimizin en büyük payı.”

Amerika’da 3 milyon 600 binden fazla mağaza, 42 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor. Ulusal Perakendeciler Federasyonu’na göre ülke ekonomisinin motorunu perakende satışlar oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG