Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi Umut Vadediyor


Amerikan Ekonomisi Umut Vadediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Amerika’da Ekim ayında kaydedilen istihdam rakamları iş arayan milyonlarca Amerikalıya umut verdi. Çalışma Bakanlığı, geçtiğimiz ay 271 bin kişinin iş bulduğunu ve işsizlik oranının son yedi buçuk yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5’e gerilediğini açıkladı. Ancak uzmanlar ülkedeki ekonomik iyileşmenin, düşük faiz döneminde sona yaklaşıldığı anlamına da geldiğini söylüyor.

Durağan geçen Ağustos ve Eylül aylarının ardından Ekim ayında istihdam rakamlarında artış kaydedildi. Özellikle inşaat, sağlık ve perakende sektörlerinde, binlerce Amerikalı işe girdi. İş aramak için kullanılan Internet sitesi Indeed.com firmasından ekonomist Tara Sinclair, 2009 yılından beri ilk kez bu ay maaşların yükseldiğini söylüyor.

Sinclair, “Bu ay ilk kez, işverenlerin maaşları yükselttiğini gördük. Bu da daha fazla kişiyi çalışmaya teşvik ediyor,” diye konuştu.

Ancak uzmanlar, istihdamdaki iyileşmenin, Amerika Merkez Bankası’nı faizleri yükseltmeye teşvik edeceğini söylüyor. PNC Finans Hizmetleri’nden ekonomist Gus Faucher’a göre, Aralık ayında faizlerin tırmanması kesin: “Bu, Merkez Bankası’nın istihdamda görmek istediği bir tablo. İşsizlik oranının düşmesi ve maaşların artması, Aralık ortasında faizlerin yükselmesine yol açacak.”

Merkez Bankası, ekonomik kriz sonrasında nakit akışını ve yatırımları desteklemek için gecelik faiz oranlarını çok düşük seviyelerde tutuyor. Son dönemde faiz oranlarında artış beklenmesi, borsayı olumsuz etkiliyor.

Faucher sözlerine şöyle devam etti: “Elbette borsa ekonomik gerçeği temsil etmiyor. İstihdamın artması, ekonominin geleceği açısından çok iyi bir haber. Ama karlılık için o kadar iyi değil ve bu da borsa üzerinde baskı oluşturuyor. Fakat sonuçta, son istihdam raporu çok güçlü ve tüketici için de çok olumlu.”

Ekonomist Tara Siclair, Ekim ayındaki iyileşmeye rağmen, milyonlarca Amerikalı’nın hala işsiz olduğunu veya çok düşük maaşla çalıştığını hatırlatıyor.

PNC, ekonomik zorlukların süreceğini ancak işsizlik oranının 2016’nın ortasına kadar yüzde 5’in altına düşeceğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG