Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi Düzeliyor


Amerikan Ekonomisi Düzeliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Amerika’nın önde gelen şirketlerinde çalışan ekonomistlerin katıldığı bir araştırma yılın ikinci çeyreğinde satış ve istihdam oranlarının yükseldiğini ortaya koydu. Çalışma Bakanlığı'nın verileri de bu olumlu gelişmeyi doğruluyor

Özel sektörde çalışan ekonomistlerin üye olduğu Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği’nin yaptığı ankete katılanların çoğu ikinci çeyrekteki artan satış ve istihdam rakamlarından memnun görünüyor; ekonominin genel durumunun iyiye gittiğini düşünüyor. Bununla birlikte kar marjları yalnızca bazı şirketlerde artarken, girdi fiyatları ve ücretlerdeki artış daha yaygın şekilde hissediliyor.

Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği ekonomisti Ken Simonson, anketin, özel sektörde ekonomik görünümün olumlu görüldüğünü gözler önüne serdiğini söylüyor: “Ankete katılanların dörtte biri gayrisafi milli hasılanın, bu yılın ikinci çeyreğinden gelecek yılın aynı dönemine kadar %3’ün üzerinde büyüyeceği görüşünde. Yaklaşık bir yıl önce, aynı ankette bu oran %1 olarak çıkmıştı.”

Ankete katılan şirketlerin %52’si satışlarının arttığını bildirdi. Ken Simonson, bu verinin de geçen yıla göre olumlu bir değişiklik olduğunu söylüyor: “İkinci çeyreğe ilişkin tüm verilere baktığımızda ekonominin yeniden büyüme trendine girdiğini görüyoruz.”

Simonson bu trendin hem özel sektöre hem de istihdam rakamlarına olumlu yansıyacağı görüşünde: “Ankete katılanların çoğu satışların, istihdamın ve yatırımların artmasını bekliyor.”

Çalışma Bakanlığı’nın son istihdam raporu da bu beklentiyi doğrular nitelikte. Son açıklanan verilere göre, Mayıs ayında %6,3 düzeyinde olan işsizlik rakamı geçen ay %6,1’e indi

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG