Erişilebilirlik

Amerikan Eğitim Sistemini Eleştiren Belgesel


Amerikan Eğitim Sistemini Eleştiren Belgesel
Amerikan Eğitim Sistemini Eleştiren Belgesel

“Waiting For Superman” “Süperman’i Beklemek” adlı yeni belgeselde yönetmen Davis Guggenheim Amerika’daki devlet okullarının kötüleşmekte olan durumunu ele alıyor. Guggenheim, küresel ısınmayı konu ettiği “An Inconvenient Truth” “Uygunsuz Gerçek” adlı belgeseliyle Oscar ödülü almıştı. Guggenheim’ın bu yeni belgeselinin de çok ses getirmesi bekleniyor.

Guggenheim, "30 gelişmiş ülke içinde matematikte 25’inci, fen bilimlerindeyse 21’inci sıradayız. Hemen her kategoride geri kalmış durumdayız. İlerde olduğumuz tek nokta var o da kendine güven. Amerikalı çocuklar bu alanda bir numara." diyor.

Yönetmen, filmde büyük kentlerde başarısız devlet okullarına giden beş çocuğu ele alıyor. Çocukların hepsi daha iyi okullara girmeye çalışsa da sistem içinde bunu başarmak çok zor. Devlet okullarının kötü durumu Guggenheim’ı kızdırıyor:

“Rezalet bir durum! Korkunç! Bu filmi yapmamın nedeni de bu. Bu okullara giden çocukları kendime yakın hissediyorum,” diyen Guggenheim kendi çocuklarını özel okullara gönderdiği için suçluluk duyduğunu söylüyor. Yönetmen, “Benim katkıda bulunma yöntemim de film yapmak. Okulları düzeltmek için yapabileceğiniz şeyler daha iyi öğretmenler ve reform istemek,” diyor.

Film, kötü öğretmenlerin ve hantal okul bürokrasilerinin çocukları iyi bir eğitimden mahrum bıraktığı temeline dayanıyor. Filmde tanınmış eğitim reformcularına da yer veriliyor. Bunlardan biri New York’ta Harlem Çocuk Bölgesi projesini başlatan Geoffrey Canada. Binlerce yoksul çocuğa kaliteli eğitim sağlayan Canada’ya göre, iyi bir eğitimin temeli, iyi öğretmenler. “Gençlerin önüne en iyi öğretmenleri çıkardığımızdan emin olmamız gerekiyor. Daha fazla genci öğretmen olmaya ikna etmeliyiz,” diyen Canada, büyük kent merkezlerinden birinde büyümüş. Canada’nın bu anısından ilham alan Guggenheim filmine “Süperman’i Beklemek” adını vermiş. Çünkü Geoffrey Canada, öğretmenleri, çocukların Süperman’i olarak görüyor.

Washington devlet okullarının müdürü, son günlerin tartışmalı ismi Michelle Rhee de bu görüşe katılıyor. Rhee Temmuz ayında 200 öğretmeni görevden aldı. Bu durum öğretmenleri hiç memnun etmedi. Birçok kişi Rhee’nin reformlarının Washington Belediye Başkanı Adrian Fenty’nin kısa süre önce yapılan seçimleri kaybetmesine neden olduğu görüşünde. Rhee de Kasım ayında işsiz kalabilir.

Amerikan Öğretmenler Federasyonu Başkanı Randi Weingarten filmin sadece öğretmenlere yoğunlaşmaması gerektiği görüşünde. Weingarten “Filmde sadece öğretmenler sorumlu gösterilmemeli, eğitim sisteminin tümü ele alınmalı,” diyor.

Amerika’daki devlet okullarının gelişmesi için 300 milyon dolar harcayan Bill Gates, Guggenheim’in belgeselini destekliyor. Gates, “Guggenheim, sistemi, ya iyi bir okula gitme şansı elde eden ya da edemeyen çocukların gözünden görmenizi sağlıyor. Filmde ayrıca iyi bir okula gidemezseniz iyi iş imkanları elde etme şansınızın giderek azalacağı vurgulanıyor,” diyor.

Amerika’daki eğitim krizine ışık tutan “Süperman’i Beklemek,” eğitim konusunda işleri şansa kalan beş çocuğun öyküsünü beyazperdeye yansıtıyor.

XS
SM
MD
LG