Erişilebilirlik

Amerikan Eğitim Sisteminde Şiddetin Yaygınlaşması Kaygı Yaratıyor


Amerika’da 1996 yılından bu yana 50’den fazla okulda silahlı saldırı düzenlendi. Yüzlerce öğrenci, öğretmen ve okul yöneticisinin hayatını kaybettiği saldırıları düzenleyenler, ya hali hazırda okulda eğitim gören ya da farklı nedenlerle ayrılmış eski öğrencilerdi. Amerikan eğitim sisteminde şiddetin bu kadar yaygın olması, anne babalar kadar uzmanları da kaygılandırıyor.

Saldırganların büyük çoğunluğu, ya okulun eski öğrencileri, hepsi ya saldırdıkları okulda öğrenci ya da bu okulların eski öğrencisiydi. Bu saldırılarda öğretmenler, müdürler ve öğrenciler hayatlarını kaybetti.

Okul önünde ağlayan öğrenciler, acil servise götürülen yaralılar. Polis devriye araçları ve üzücü haberler. Bu sahneler ne yazık ki artık çok bilinen görüntüler.

Ohio, Şubat ayında bu tür bir saldırıya sahne oldu. Üç öğrencinin öldüğü saldırıyı 17 yaşındaki TJ Lane’in düzenlendiği bildirildi.

Psikologlar, polis ve eğitmenler saldırganları bu yola iten nedenleri belirlemekte hala zorlanıyor. Psikolog Amanda Nickerson da Buffalo Üniversitesi’ndeki Okul Şiddetini Önleme Merkezi’nde bu soruya cevap arıyor: "Hiçbir ortak özellikleri yok."

Amerika Gizli Servisi tarafından yapılan bir araştırma da, hepsinin erkek olması ve genelde tek başlarına hareket etmelerinin dışında saldırganların ortak özellik taşımadığını gösteriyor.

Buffalo Üniversitesi'nden Amanda Nickerson, "Saldırganların dörtte üçü arkadaşlarının sözlü taciz ve alaylarına maruz kaldığını, gruplara alınmadıklarını söylüyor. İntihar eğilimli veya depresyonda oluyorlar. Stresli bir ortam, kişisel bir travma da saldırıları tetikleyebiliyor," şeklinde konuşuyor.

Akli dengesizlik de bir neden.

Nickerson, "Saldırganların geçmişlerine baktığımızda genelde akıl sağlıklarıyla ilgili sorunlar görüyoruz," diyor.

Ancak bazen tedavide geç kalınıyor. War Eagle Eastwood, oğlunun, 2010 yılında otomatik bir silahla okuluna saldırı düzenlemeden önce içinden farklı sesler duyduğunu söylediğini hatırlıyor: "Yardım almaya çalıştı, birkaç kliniğe başvurdu, ama paran yoksa seni tedavi edemeyiz cevabını verdiler."

Profesör Nickerson’a göre, tetikte olmak en iyi önlem: "Bu saldırılar rastgele düzenlenmiyor. Bazen saldırganlar planlarından diğerlerine bahsediyor, veya saldırı hazırlığı yapıyor."

Gizli Servis raporu da, bazen bir öğrencinin veya bir grup öğrencinin, saldırganın planlarından haberdar olduklarını ama yetkililere haber vermediklerini gösteriyor.

Okullardaki saldırılar sayıca az olsa da büyük yankı uyandırıyor. Gizli Servis’e göre, bir öğrencinin okul saldırısında ölme ihtimali bir milyonda bir. Ancak bu rakam anne-babaları rahatlatmaktan çok uzak.

XS
SM
MD
LG