Erişilebilirlik

'Amerikan Eğitim Sistemi Zeki Öğrencileri Sınıfta Bırakıyor'


'Amerikan Eğitim Sistemi Zeki Öğrencileri Sınıfta Bırakıyor'
'Amerikan Eğitim Sistemi Zeki Öğrencileri Sınıfta Bırakıyor'

Amerika’da hükümete bağlı bir danışma panelinin hazırladığı rapora göre ülkedeki eğitim sistemi yüzünden en iyi ve en zeki öğrenciler sınıfta kalıyor. Ulusal Bilim Kurulu adlı panelin Kongre ve Başkan’a sunduğu raporda başarılı öğrencilerin birçok okulda fark edilmediği ve sınıfta yeteneklerinin keşfedilemediği belirtiliyor.

Başkan Barack Obama geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada Amerikalı öğrencilere sevmedikleri derslere bile çok çalışmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Obama, “Bir derste başarısız olmanız, gelecekte de o konuda kötü olacağınız anlamına gelmez. Matematik ya da fen derslerinde iyi değilseniz bile çaba harcamalısınız. Böylece hayalini bile kuramadığınız yetenekleriniz olduğunu keşfedebilirsiniz” dedi.

Ulusal Bilim Kurulu’nun raporu da aslında bu sözlerin tekrarı gibi. “Ulusumuzun İnsan Sermayesinin Tanınması” adlı raporda özellikle STEM olarak kısaltılan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanındaki akademik başarı ve kariyer konuları ele alınıyor.

Raporun yazarlarından birisi de Vanderbilt Üniversitesi’nden Camilla Benbow. Benbow, yarının kaşiflerini bulmanın hem ülke hem de dünyadaki rekabetçi kültür ve ekonomi için önemli olduğunu söylüyor. Benbow’a göre ulusun en parlak öğrencileri çoğu zaman keşfedilemiyor.

“Bu öğrencileri fark etmiyoruz bile” diyen Benbow, “Böylece büyük bir potansiyel kaybedilmiş oluyor” şeklinde konuşuyor.

Benbow, bir öğrencinin herhangi bir derste ya başarılı olduğu ya da tamamen başarısız olacağı görüşüne katılmıyor. Camilla Benbow, bunun çözümünü yaratıcı düşünceyi eğitim aşamasında teşvik etmekte buluyor. Ancak bunu yapabilmek çok büyük bir çaba gerektiriyor.

“Bunu başarabilmek Amerikan eğitim sisteminde anlayışın ve tutumun değişmesi demek” diyen Benbow’a göre toplumun eğitime ve eğitimcilere desteği de çok önemli.

Raporun en çarpıcı bulgularından birisi, öğrencilerin eğitime daha doğuştan eşit başlamadıkları gerçeği. Rapora göre en başarılı öğrencilerin yüzde 72’si yüksek gelirli ailelerden geliyor.

Raporun yazarlarından olan Benbow, her yıl 200 bin kadar çocuğun düşük gelirli ailelerden geldiği için iyi eğitim alamadığı ve eğitim sisteminin bu çocukları kaybettiğini söylüyor. Benbow’a göre bu büyük bir eşitsizlik yaratıyor.

Raporda zeki öğrencilerin eğitim sisteminde kaybediliyor olmasına başka nedenler de gösteriliyor. Müfredat bunlardan birisi. Uzmanlar zeki öğrencilerin sıradan ders programlarından sıkıldığını ve derslere olan ilgilerinin azaldığını vurguluyor. Çözüm ise daha geniş alana yayılan ders programları, laboratuar çalışmaları, akıl hocaları ile yapılan çalışmalar gibi yöntemlerden geçiyor.

Benbow son olarak Ulusal Bilim Kurulu’nun sunduğu raporun hayata geçirilmesinin kolay olmadığını kabul ediyor. Hem siyasi irade hem de sıkı bir çalışma olmaksızın eğitim sisteminin yaratıcı hale getirilmesi, Benbow ve diğer rapor yazarlarına göre, mümkün değil.

Bu durumun farkında olan Başkan Barack Obama bir konuşmasında aslında gerçeği özetlemişti.
Obama, “Eğitimde bizi geçen ülkeler, örneğin Çin, Hindistan gibi ülkelerde öğrenciler çok çalışıyor. Şunu unutmayın derslerdeki başarınız bu ülkenin 21’nci yüzyıldaki başarısını belirleyecek” demişti.

XS
SM
MD
LG