Erişilebilirlik

Amerikan ‘Donanması’ Nereye Gidiyor?


Başkan Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye doğru yolda olduğunu belirttiği “donanmaya” ait gemilerin bu bölgeye gitmediği ortaya çıktı. Savunma Bakanı James Mattis, USS Carl Vinson grubunun Büyük Okyanus’un batısına doğru gitmekte olduğunu söyledi.

Carl Vinson uçak gemisi Trump’ın geçen hafta söylediği “donanmanın” bir unsuru. Ancak gemiler Avustralya donanması ile tabikat için başka yöne gidiyor.

Suudi Arabistan’da konuşan Mattis, “Tam olarak dediğimizi yapıyoruz, yolunda olacak” dedi. Karışıklık 9 Nisan’da Carl Vinson grubunun Singapur’dan Büyük Okyanus’un batısına gitmekte olduğunun açıklanmasıyla başladı.

İki gün sonra ise Başkan Donald Trump, “Kore yarımadasına çok güçlü donanma gönderiyoruz” demişti.Trump’ın yorumları Doğu Asya’da endişelere neden olmuştu.Ancak 13 Nisan’da Carl Vinson’ın farklı yöne, Avustralya’ya doğru gitmekte olduğu anlaşılmıştı.

Carl Vinson filosunun Kore yarımadasına gelecek haftadan önce ulaşması beklenmiyor. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer ise kimseye yanlış bilgi vermedikleri kanısında.Spicer, “Başkan yarımadaya doğru gitmekte olan donanma olduğunu söyledi. Bu doğru, halen devam eden bir süreç” dedi.

Zamanlamanın neden daha önce düzeltilmediği ise soru işareti. Salı günü Savunma Bakanlığı Pentagon’un sözcüsü Dana White, “Bu zamanında daha açık dile getirilmeliydi” dedi.Bu durum Çinliler tarafından sosyal medyada alay konusu oldu. Biri Çin’in Twitter versiyonu olarak bilinen Weibo’da bir mesajda, “Uyur-gezer uçak gemisi” şeklinde yazarken bir diğeri de “kağıttan kaplan” diyor.

Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde çalışıyor

ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley de “Savaş çıkarmak istemiyoruz, buna çabalamayın” dedi.

Haley, “Top onların sahasında, bu aşamada oynamalılar” dedi.

Güvenlik Konseyi dönem başkanı olan Haley, üye ülkelerin Kuzey Kore ile ilgili bir karar tasarısı üzerinde çalıştığını kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 28 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi’nde Kuzey Kore’nin nükleer programı ile ilgili olarak düzenlenecek oturumu yönetmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG