Erişilebilirlik

Caz Müziği İlhamını Ortadoğu ve Asya'da Buldu


Amerikan fonlarıyla desteklenen bir sanat programı Ortadoğu ve Asya’da öğrencilere Amerikan tarzı müzik, tiyatro ve dans öğretiyor. ‘Yes Academy’ adlı program, çatışmalardan çıkan ülkeler ve Amerika arasında köprü kurmayı amaçlıyor. En büyük programlardan biriyse Irak’ta.

Grammy adayı caz öğretmeni Gene Aitken Ortadoğu ve Asya’daki en iyi ordu bandolarını yönetmiş.

Aitken, farklı din ve kültürlerden gençleri biraraya getirmek için Tayland’dan kalkıp çatışmadan çıkan ülkelere gidiyor: ”Tek ortak dil sanattır. İster Çin’de olsun ister Ortadoğu’da, herkes sanattan anlıyor. Herkes ya katılımcı ya da izleyici olarak sanatın içinde yer almak istiyor. Irak’a gittiğimizde konser vereceğimizi belki sadece bir gün önceden duyuruyoruz ama konser salonları dolup taşıyor.”

Iraklı Kürt Rang Kawa, caz müzisyeni. Kawa, Aitken’la çalışmak için Tayland’a gitmiş: ”Caz, rock ve pop müziği benim ülkemde henüz çok yeni. Ancak Yes Academy’nin programı Irak’a da geldiğinde insanlar müziğe alışmaya başladı.”

Aitken’ın caz dersleri Yes Academy’nin faaliyetlerinin bir parçası.

Kar amacı gitmeyen kuruluş, hip hop ve Broadway müzikalleri gibi Amerika’ya özgü sanat dallarında ücretsiz eğitim veriyor.

Yes Academy, Irak’ın yanı sıra Afganistan, Mısır, Ürdün, Lübnan, Malezya, Pakistan ve Suriye’de de faaliyet gösteriyor.

Program sorumlusu John Ferguson, Irak’ın çok iyi orkestralara, müzik ve tiyatro okullarına sahip olduğunu ancak yıllardır süren çatışmalar yüzünden öğretmen yetiştirilmediğini söylüyor: ”Irak’taki kültürel altyapıyı yeniden oluşturmaya çalışıyoruz, öğretmenlere eğitim veriyor, müzik, dans ve tiyatyoya ilgisi olan öğrencileri teşvik etmeye çalışıyoruz.”

Ferguson Afganistan’da dans öğretmenin yasak olduğunu söylüyor.

Ancak bölgede Batı ülkelerine özgü sahne sanatları, Hollywood filmlerine olan ilgiden dolayı büyük rağbet görüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG