Erişilebilirlik

14 Şubat Amerikan Basınından Özetler


14 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Amerikan basını bugün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya’nın Amerika Büyükelçisi’yle görüşme yaptığı ve görüşmede Rusya’ya uygulanan yaptırımları ele aldığının ortaya çıkmasından sonra dün gece istifasını sunmasına geniş yer ayırıyor.

New York Times, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı makamında bir aydan kısa süre görev yapan Flynn’in Rus Büyükelçi’yle Aralık ayı sonunda yaptığı görüşmeyle ilgili olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanlış bilgilendirip yanılttığının anlaşılması üzerine istifa etmek zorunda kaldığını yazıyor. Habere göre Adalet Bakanlığı, Flynn’in yaptığı görüşmenin ayrıntılarını tam olarak açıklamadığı ve bu nedenle Rusya’nın şantajına maruz kalabileceği yönünde Ocak ayında Beyaz Saray’ı uyarmıştı. Adalet Bakanlığı, telefon görüşmesinde nelerin konuşulduğunu bilen Ruslar’ın Flynn’e kolaylıkla istediklerini yaptırabileceklerini ve reddetmesi durumunda, yalanını ortaya çıkarma tehdidinde bulunabileceklerini bildirmişti. Öte yandan bazı Demokrat Partililer, Trump Yönetimi içinde Flynn’den başka kimlerin ulusal güvenlik tehdidi haline geldiğinin FBI tarafından derhal soruşturulması talebinde bulunuyor. Gazeteye göre kendisini yanlış yönlendiren ve eksik bilgi vererek basın karşısında zor duruma düşüren Michael Flynn’in pişmanlık duyduğunu göstermemesi de Başkan Yardımcısı Pence’i çileden çıkardı. New York Times, Flynn’in Rus Büyükelçi’yle ne konuştuğunu tam olarak hatırlayamadığını belirtmesinin, kolay kolay öfkelenmeyen Pence için bardağı taşıran son damla olduğu yorumunu da yapıyor.

New York Times bugün ayrıca Afganistan’ın Kandahar vilayeti yakınlarında görevli oldukları karakola Taleban’ın düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybeden üç polis memuru kardeşin ve annelerinin hikâyesini ana sayfasına taşımış. Gazete, aynı saldırıda 18,20 ve 28 yaşlarındaki üç oğlunu birden kaybeden annenin, Afganistan’da benzer dramlar yaşayan binlerce kadından sadece biri olduğunu yazmış. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 2016’da yaklaşık 7 bin Afgan güvenlik görevlisi öldü, yaklaşık 12 biniyse yaralandı. Gazete, savaşın komutasını Afgan güçlerin devralmasından sonra ölü sayısının çok hızlı arttığını, NATO’nun ve Afgan Hükümeti’nin resmi sayı açıklamaktan kaçındığını bildiriyor.

Bugün Wall Street Journal ise bu yıl iPhone’un piyasaya sürülüşünün 10’uncu yılını kutlayacak olan Apple’ın hisselerinin rekor kırarak hisse başına 133 dolar 29 sente yükseldiğini bildiriyor. Habere göre yılın ilerleyen aylarında piyasaya sürülecek olan 10’uncu yıl iPhone’ları, dünyanın en değerli şirketi unvanını elinde tutan Apple’a yeniden ivme kazandıracak. Apple’ın şu anki piyasa değeri yaklaşık 700 milyar dolar. Apple’ı, Google’ın da bağlı olduğu Alphabet firması 580 milyar dolarla, Microsoft ise 500 milyar dolarla izliyor.

Washington Post ise ana sayfasında California eyaletindeki Oroville Barajı’nın su savaklarından birinde meydana gelen hasar ve bu nedenle ortaya çıkan sel tehdidine karşı bölgede yaşayan 200 bin kişinin tahliye edildiği haberine yer vermiş. Habere göre baraj gölünün seviyesinin dün düşürülmesi, sel tehdidinin aciliyetini az da olsa hafifletti. Ancak yetkililer, altı yıldır devam eden kuraklık döneminden sonra bu yıl rekor düzeyde yağış alan bölgeden tahliye edilen 200 bin kişinin evlerine dönmeleri için henüz erken olduğu görüşünde. Uzmanlar, barajın çökme olasılığının çok düşük olduğunu ancak bu tehdidin, Amerika’nın eski ve köhnemiş altyapısının derhal bakıma alınması gerektiğinin bir göstergesi olduğunu bildiriyor.

XS
SM
MD
LG