Erişilebilirlik

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler


19 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

New York Times, Avrupa Birliği'nin en katı göçmenlik yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Macaristan'ın getirdiği yeni kuralların daha da sert olduğunu yazıyor. Gazete, göçmenlere zaten düşmanca davranan Macaristan'ın yeni kurallar uyarınca sığınma başvurusu yapmak isteyenlerin sayısını günde sadece 10'a indirdiğini bildiriyor. Gazete ana sayfasında Afganistan'dan ailesiyle beraber bir buçuk yıl önce kaçan bir Afgan mültecinin fotoğrafına da yer vermiş. Habere göre Macaristan'ın bu kararı, mültecileri aylarca hapishane benzeri kamplarda tutmak anlamına geliyor. Macaristan'a daha önceden giriş yapmış olan ve sığınma başvurularının sonucunu bekleyen birkaç yüz mültecinin Mayıs ayına kadar gözaltı kamplarına alınma olasılığı ise İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudiler'in toplama kamplarına gönderilmelerini hatırlatıyor. Macaristan'a sığınma başvurusu yapanların yüzde 90'ının reddedileceği öngörüsünde bulunan gazete, ülkenin otoriter başbakanı Viktor Orban'ın göçmenlik karşıtı katı politikalarının Avrupa çapında karşılık bulduğunu yazıyor. Avrupa'nın geri kalanının da Orban'ın yaklaşımını benimsediği, 2015'te Macaristan-Sırbistan sınırında yaşanan karmaşadan bugün artık adeta eser kalmadığı da haberin ayrıntılarından biri.

New York Times bugün ayrıca İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek için iki aydan kısa süre içinde erken seçime gitme talebiyle ilgili habere yer veriyor. Gazete, Parlamento'da çok az farkla çoğunluğu elinde bulunduran Başbakan May'in Avrupa Birliği'yle yürütülen karmaşık Brexit müzakerelerinde elindeki kozların azalacağı kaygısı taşıdığı yorumunda bulunuyor. Habere göre 8 Haziran'da seçime gitmeyi önermesi, daha önce erken seçim karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken Başbakan'ın söylemini değiştirdiği anlamına geliyor. Kimi çevrelerse May'in şu an sahip olduğu popülaritesini, Parlamento'da daha fazla sandalye kazanmak için sömürdüğü yorumu yapıyor. Muhafazakar Parti içinde bölünmelerle karşı karşıya kalan May'in iki yıl sürmesi beklenen Brexit müzakerelerini geçen ay başlattığını hatırlatan gazete, erken seçime gidilmesi durumunda Brexit karşıtı cephenin sesini daha gür çıkarma fırsatı elde edeceğini bildiriyor.

New York Times'ın bugünkü ana sayfasında yer alan bir başka haber ise Amerika'da çalışmak için H1-B vizesi almayı bekleyen, çoğunluğu teknoloji dallarında uzman kişileri ilgilendiriyor. Gazete, Başkan Trump'ın, Amerikalı çalışanlara öncelik tanımak için H1-B vizesiyle Amerika'ya gelen yabancılara kısıtlama getiren kararnameyi imzaladığını yazıyor. Habere göre Trump, kararnameyi, ‘Amerika'nın refah ve zenginliğinin çalınmasını’ engelleyecek bir adım olarak niteliyordu. Ancak kararnamenin oldukça küçük değişiklikler içerdiği ve bunları uygulamaya sokmanın yıllar alacağı anlaşılıyor. Gazete, Google ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin çok ciddi değişiklikler beklediğini ancak kararnamenin sanıldığı kadar katı olmadığının anlaşılmasıyla rahat bir nefes aldığını yazıyor. Kararname en çok toplu H1-B başvuruları yapan Hindistan'daki "outsourcing" firmalarını hedef alıyor. Amerika'nın her yıl çoğu teknoloji, tıp, sanayi ve bilim alanlarında uzman olan 85 bin kişiye H1-B vizesi verdiğini hatırlatalım. Gazete ayrıca Trump'ın imzaladığı kararnamenin devlet ihalelerinde Amerikan firmalarına öncelik verilmesini de öngördüğü ayrıntısına yer veriyor.

Bugün Washington Post ise Amerika'nın Kuzey Kore'yi kontrol altına almak için askeri seçenekten çok diplomasiye ağırlık vermeyi tercih ettiğini yazıyor. Gazete, Amerika'nın Kuzey Kore'ye gözdağı vermek için bölgeye gönderdiğini açıkladığı uçak gemisi USS Carl Vinson'ın aslında Kore Yarımadası'ndan binlerce kilometre uzakta, Hint Okyanusu'nda olduğunu bildiriyor. Gazeteye göre bu durum, en zorlu dış politika meselelerinde düşmanlarını önce kaba kuvvet kullanma tehdidiyle korkutan, ancak durumun kontrolden çıkmaması için de dikkatli davranmaya çalışan Trump Yönetimi'nin taktiği haline geldi. Washington Post, Trump Yönetimi'nin özellikle Kuzey Kore'ye karşı kullandığı sert söylemlerin caydırıcı etki yaratmayı umduğunu kaydediyor.

XS
SM
MD
LG