Erişilebilirlik

6 Nisan Amerikan Basınından Özetler


6 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Amerikan basını bugün Başkan Trump’ın baş stratejisti Steve Bannon’ı Ulusal Güvenlik Konseyi’nden çıkarmasına ve Suriye’nin İdlib bölgesindeki kimyasal saldırı sonrasında Suriye’yle ilgili politikasında değişiklik yapma olasılığına geniş yer ayırıyor.

New York Times, çalkantılara sahne olan Beyaz Saray’ın perde arkasında\ başta Başkan Trump’ın kızı ve damadı olmak üzere diğer danışmanların Bannon’la ilgili rahatsızlıklarını ortaya koyduklarını yazıyor. Gazeteye göre beyazların üstünlüğünü savunan aşırı sağcı Breitbart haber sitesinin eski patronu Bannon, Trump’ın Beyaz Saray’daki ilk on haftasında, kamuoyunu, Trump çephesindeki diğer simalardan çok daha fazla meşgul etti. Habere göre Bannon’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nden çıkarılmasında başrolü oynayan kişi, Trump’ın yen’ Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster. Korgeneral McMaster, siyasi bir danışmanın savaş ve barışla ilgili kararlar alınan konseyden çıkması için uzun zamandır ısrar ediyordu. Adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisine göre Bannon buna itiraz etti, hatta istifa etme tehdidinde bulundu. Ancak habere göre Bannon cephesi bu ifadeleri reddediyor, Bannon’ın konseyden çıkarılmasını ‘doğal bir süreç’ olarak karşılıyor ve bu durumun, baş stratejistin etkisini yitireceği anlamına gelmediğini savunuyor.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın Amerika’nın Suriye’de bundan böyle daha büyük bir rol oynayacağının sinyallerini verdiğini yazıyor. Gazete, İdlib’deki kimyasal saldırının Trump’ın Esat hakkındaki görüşlerini değiştirdiğini bildiriyor. Habere göre Trump, iç savaşta zarar gören Suriye halkını korumak için, Amerika’nın daha aktif rol oynayabileceği mesajı verdi ancak ayrıntıya girmedi. Başkan Trump, daha önce ise Amerika’nın böyle bir rol üstlenmeyeceğinin altını çiziyordu. Kimyasal gazın boğduğu masum bebeklerin fotoğraflarının kendisini dehşet içinde bıraktığını söyleyen Trump, Suriye’ye yönelik yaklaşımını yeniden gözden geçireceğini kaydetti. Gazeteye göre saldırıyı, ”benim için birçok çizgiyi aştı” şeklinde tanımlayan Trump’ın, selefi Barack Obama gibi ”kırmızı çizgi” ifadesine yakın bir ifade kullanması, dikkat çekici. Times, Trump’ın da şimdi tıpkı Obama gibi aynı çelişki ve ikilemlerle yüzleşmek zorunda kalacağını yazıyor. Yani Esat’ın askeri gücünü kırmak için bombardıman düzenlemek kolay olsa da Suriye Savaşı’na uzun vadeli çözüm bulmak, bölgeye çok daha fazla Amerikan askeri göndermeyi gerektirecek.

Washington Post da ana sayfasında aynı konulara yer veriyor ve Trump’ın ”Önce Amerika” doktrininin Suriye’deki kimyasal saldırı ve Kuzey Kore’nin füze denemeleri sonrasında büyük bir sınav vereceğini yazıyor. Gazete, Esat güçlerinin düzenlediği saldırının Amerika’nın değerlerini ihlal ettiğini, ancak ekonomik çıkarlarına ya da güvenliğine doğrudan ve yakın bir tehdit oluşturmadığını yazan gazete, ”Önce Amerika” sloganıyla işbaşına gelen Trump için bu ikilemi çözmenin zor olacağını yazıyor. Gazeteye göre seçim kampanyası sırasında yansıttığı bazı görüşleri değişmeye başlayan ve Amerika’nın dünyada nasıl bir rol oynaması gerektiği sorusuna yeniden yanıt arayan Trump, şimdi vicdani bir meseleyle karşı karşıya.

XS
SM
MD
LG