Erişilebilirlik

4 Nisan Amerikan Basınından Özetler


4 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Washington Post bugünkü ana sayfasında Başkan Trump ve çevresindeki simaların Rusya’yla olan ilişkileriyle ilgili yeni bir gelişmeye yer veriyor. Habere göre Birleşik Arap Emirlikleri, özel güvenlik şirketi Blackwater’ın kurucusu Erik Prince ve Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ancak adı açıklanmayan bir Rus yetkili arasında bir görüşmeye aracı oldu. Amerikalı, Arap ve Avrupalı yetkililere göre bu girişimin amacı, Donald Trump ve Moskova arasında iletişim kurmak için bir arka kapı açmaktı. Görüşme, Trump’ın yemin töreninden sadece 9 gün önce, 11 Ocak’ta Hint Okyanusu’ndaki Seyşel Adaları’nda yapıldı. Blackwater şirketinin kurucusu Erik Prince, Trump’ın seçim kampanyasıyla resmi bir ilişkisi olmamasına rağmen Araplar’a, kendisini, Trump’ın gayri resmi aracısı olarak takdim etti. Başta Stephen Bannon olmak üzere Trump’ın yakın çevresiyle sıkı ilişki içinde olan Erik Prince’in kızkardeşi Betsy DeVos ise Başkan Trump’ın Eğitim Bakanı. Gazete, Seyşel Adaları’ndaki görüşmenin FBI tarafından soruşturulduğunu bildiriyor.

Washington Post bugün ayrıca Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilen Yargıç Neil Gorsuch’ın onay sürecinin Senato içi partizanlığı daha da kızıştırdığını yazıyor. Gazete, Demokrat Parti’nin, Gorsuch’ın Senato’da oylanmasını geciktirmek için ‘filibuster’ adı verilen engelleme taktiğine başvuracağını yazıyor. Filibuster taktiği, muhalif partinin kürsüyü işgal ederek oylamaya geçilmesini engellemesi üzerine kurulu. Habere göre Cumhuriyetçi Parti bu durumda ‘nükleer seçenek’ olarak adlandırılan yola başvuracak ve Gorsuch’un Anayasa Mahkemesi üyesi olması için senatörlerin yüzde 60‘ının onayı yerine salt çoğunluğun yeterli olması şeklinde kuralları değiştirme yoluna gidecek. Washington Post, bugünkü başyazısında, Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olan bir yargıcın ilk kez filibuster gibi son derece partizan bir yaklaşımla engellenmeye kalktığını vurguluyor. Gazete, Demokratlar’ın ‘kabul edilemez derecede radikal’ bir yargıç olarak göstermeye çalıştıkları Neil Gorsuch’un aslında bu göreve uygun olduğunu savunuyor ve Demokrat senatörleri Gorsuch’un önünü açmaya çağırıyor.

New York Times ise bugünkü ana sayfasında, dün St.Petersburg metrosunda düzenlenen, 11 kişinin ölümüne, 40‘dan fazla kişininse yaralanmasına neden olan saldırıdan bir kare paylaşmış. Gazete, Devlet Başkanı Putin’in de saldırı sırasında kentte olduğu ayrıntısını paylaşıyor.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sissi ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarına yer veriyor. Gazete, yaklaşık dört yıl önce askeri darbeyle iktidara gelen Sissi’nin Beyaz Saray’da şimdiye kadar adeta yasaklı olduğunu, ancak Başkan Trump’ın bunu değiştirdiğini ve Sisi’ye destek verdiğini açıkladığını bildiriyor. Habere göre Trump, ”Birçok konuda fikir birliği içindeyiz. Şüpheleri olanlar vardır diye söylüyorum: Sisi’nin arkasındayız” şeklinde konuştu. Gazete, Trump’ın Amerika’nın önceliklerinde değişiklik yaptığının altını çiziyor. Buna göre iç siyasette muhalifleri şiddet kullanarak bastıran Sisi’nin bu tavrı, Amerika için artık daha az önem taşıyor. Asıl önemli olan ise Trump’ın Sisi’yi uluslararası terörle mücadelede güçlü bir müttefik olarak görmesi.

XS
SM
MD
LG