Erişilebilirlik

27 Mart Amerikan Basınından Özetler


27 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Amerikan gazetelerinin ana sayfalarında bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı düzenlenen protesto gösterilerinden kareler yer alıyor. Gazetelerde Rusya’daki protestoların yanı sıra bugün en çok Başkan Trump’ın Beyaz Saray’da kurulan ve bugün ayrıntılarını açıklayacağı İnovasyon Dairesi ve sağlık sigortası yasası yenilgisinin yankılarıyla ilgili haberler yer alıyor.

Washington Post, Kremlin’in yasaklar ve uyarılarla durdurmaya çalıştığı ancak başaramadığı protesto gösterilerinin Rusya’da son yıllarda hükümete ve yolsuzluklara karşı düzenlenen en büyük ve etkili gösteriler olduğunu yazıyor. Habere göre gösteriler, muhalefet lideri Aleksei Navalni’nin Başbakan Dimitri Medvedev’in siyasi kariyeri boyunca bir milyar dolar değerinde malikaneler, üzüm bağları, lüks yatlar elde ettiği suçlamaları yöneltmesi ve halkı protestoya davet etmesi üzerine patlak verdi. Gösteriler sırasında birçok protestocu, Rus siyasetçileri hırsızlıkla suçlayan sloganlar attı. Gazete, dün akşama kadar Rus polisinin Moskova’da en az 700 kişiyi gözaltına aldığını yazıyor.

Washington Post bugün ayrıca Beyaz Saray bünyesinde kurulan ve ayrıntıları bugün Başkan Trump tarafından açıklanacak İnovasyon Dairesi’yle ilgili habere yer veriyor. Habere göre başkanlığını Trump’ın damadı Jared Kushner’ın yapacağı daire, federal bürokraside reformdan eski muharipler için olanaklar yaratmaya, afyon bazlı ilaç bağımlılığıyla mücadeleden özelleştirmeye kadar birçok alanda önemli sorumluluklar yüklenecek. Trump, Washington Post’a yaptığı açıklamada hükümetteki durağanlığın tıkanıklığa yol açtığını, dairenin bu tıkanıklığı gidermek, tasarruf sağlamak ve hükümetin işleyişini hızlandırmak için oluşturulduğunu bildirdi. Habere göre İnovasyon Dairesi, iş çevreleriyle yakın ilişki içinde olacak, iş dünyasından fikirler alacak.

Washington Post bugün ayrıca Obama döneminde getirilen ve Amerika’nın Körfez ülkelerine askeri destek vermesini kısıtlayan uygulamanın kaldırılması çağrısıyla ilgili bir haber yer alıyor. Habere göre Savunma Bakanı Jim Mattis, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’dan, Yemen’de İran’ın desteklediği Şii Huti isyancılarıyla savaşan Körfez ülkelerine yönelik askeri yardım kısıtlamalarını kaldırmasını istedi. Gazeteye göre bu kısıtlamaların kaldırılması, Amerika’nın Ortadoğu’daki askeri politikasında ciddi bir değişiklik yapması anlamına gelecek. Amerika’nın Yemen’deki askeri faaliyetleri şimdiye kadar sadece yarımadadaki El Kaide bağlantılı terör örgütleriyle mücadeleyle sınırlıydı. Amerika, Yemen’de iki yıldır süren savaşta yer alan Körfez ülkelerine sadece dolaylı olarak destek veriyordu. Gazeteye göre bu desteğin arttırılması, Amerika’nın İran’a karşı daha sert tavır takınması anlamına da gelir.

New York Times ise sağlık sigortası yasasının aldığı büyük yenilgiyle örselenen Cumhuriyetçi Parti’nin şimdi de vergi reformunu ele almaya hazırlandığını yazıyor. Habere göre Trump’ın en büyük kampanya vaatlerinden biri olan yeni sağlık sigortası yasasını çıkaramaması, 30 yıldır dokunulmayan vergi mevzuatını değiştirme işini daha da zora soktu. Sağlık sigortası yenilgisi sadece Trump’a siyasi darbe indirmekle kalmadı, aynı zamanda Trump’ın vergi mevzuatında istediği ölçüde köklü değişikliğe gitmesinin önüne engel koydu.

XS
SM
MD
LG