Erişilebilirlik

1 Mart Amerikan Basınından Özetler


1 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Başkan Trump’ın dün akşam Kongre’ye hitaben yaptığı konuşmayla ilgili haber ve yorumlar, tüm Amerikan gazetelerinin baş sayfalarında geniş yer buluyor.

”Trump vizyonunu daha yumuşak tonlarla aktardı” başlığıyla çıkan Washington Post, Başkan’ın, Amerika’nın büyüklüğü için yeni bir sayfa açmak amacıyla orduyu ve ekonomiyi yeniden kurma sözü verdiğini yazıyor. Habere göre Trump, aşırı sağa kaçan kampanya vaatlerini bu sefer daha ılımlı bir paket içinde sunmaya çalıştı. Washington Post’a göre görev başında çalkantılarla geçen ilk 40 gününü geride bırakan Trump, başkanlığına istikrar kazandırmaya çalışıyor. Konuşması sırasında takındığı ciddiyet havasını elden bırakmamaya çalışan Trump, suç çeteleri ve uyuşturucu bağımlılığının, köhnemiş altyapının ve sorunlu bürokrasinin zarar verdiği ülkeyi ayağa kaldırma sözü verdi. Ancak Washington Post, Trump’ın sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması ve vergi mevzuatının yeniden yazılması gibi meselelerde çok söz söylediği, ancak eylem planıyla ilgili ayrıntı vermediği eleştirisinde bulunuyor. Gazete, Trump’ın Amerika’nın mevcut durumunu son derece karamsar bir tonla yansıttığı yorumu yapıyor ve Trump’ın tutamayacağı sözler verdiğini kaydediyor. Yoruma göre Trump, tıpkı yemin töreni konuşmasındaki gibi, sınır kapılarının ardına kadar açık olduğu, uyuşturucu bağımlılığının kontrolden çıktığı, kaçakların vatandaşlara huzur vermediği, küreselleşmenin ülkeyi yoksullaştırdığı bir Amerika tablosu çizdi. Trump’ın konuşmasından önce kaçaklara yasal statü yolunun açılmasına sıcak bakabileceği şeklindeki açıklaması ise gazeteye göre umut verici. Ancak Trump’ın ülkeyi yeniden inşa etmek için başlatmayı planladığı bir trilyon dolarlık programın maliyetini nasıl karşılayacağı ise belirsiz. Gazeteye göre dış politika konusunda Trump bir yandan NATO’yu övdü, diğer yandansa tecrit politikasını savundu ve zaman zaman yabancı düşmanı bir söylem kullandı. Başkan’ın Rusya ve Çin ilişkilerine hiç değinmemesi, Irak ve Afganistan’daki savaşlarda güdülecek stratejiyle ilgili ise somut açıklama yapmaması, dikkat çekiciydi. Washington Post’a göre bir saatlik konuşmanın en çirkin anı ise Trump’ın, kaçak göçmenler tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği vatandaşların ailelerini tanıtması oldu. ”Göç Suçu Kurbanları” adlı yeni bir daire kurulacağını açıklayan Trump’ın bu davranışı, ulusal birlik kurma vaadiyle çelişen, önyargı ve korku salmaktan başka işe yaramayan çirkin bir hamleydi.

New York Times da Trump’ın konuşmasıyla ilgili benzer yorumlarda bulunuyor. Gazeteye göre Trump, konuşmasında, yüklü maaşlar, harıl harıl işleyen fabrikalar, pırıl pırıl hava ve su, daha ucuz ve kaliteli sağlık hizmeti, yepyeni yollar, köprüler, tüneller, havaalanları ve demiryollarıyla ‘cennet bahçesi’ gibi bir Amerikan vadetti. Ancak Trump, bu vaatlerini nasıl yerine getireceği ve maliyetleri nasıl karşılayacağı konusunda açıklama yapmadı. Orta sınıfı rahatlatacağı söylenen vergi kesintileri hakkındaki ayrıntılar da henüz bilinmiyor. Gazeteye göre Trump, konuşması sırasında, koltuğa çoktan oturmuş bir başkandan çok, kampanya yapan bir aday gibiydi.

Chicago Tribune ise Trump’ın ”Küçük düşünme devri kapandı” sözünü ana sayfaya taşımış. Trump’ın kampanya planlarını kutuplaşmış kamuoyuna yeniden satmaya çalıştığını yazan gazete, konuşmanın heves ve isteklilik sergilediğini ancak ayrıntıların eksik olduğunu bildiriyor. Trump’ın konuşmasına Yahudi mezarlıklarına yönelik saldırıları, Yahudi kültür merkezlerine yönelik bombalı saldırı tehditlerini ve Kansas eyaletinde iki Hintli’nin vurulmasını lanetleyerek başlaması ve nefret suçlarını kınaması ise konuşmanın en olumlu yanlarından biriydi.

XS
SM
MD
LG