Erişilebilirlik

16 Şubat Amerikan Basınından Özetler


16 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Washington Post, Başkan Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda iki devletli öneriden çekildiğini bildiriyor. Habere göre Amerika’nın uzun yıllardır desteklediği iki devletli çözüm süreci, Trump döneminde rafa kalkabilir. Trump, Amerika’nın iki devletli çözüm üzerinde ısrarcı olmayacağını açıkladı ve bir yandan da İsrail’in Yahudi yerleşim birimlerinin inşasını bir süre durdurması talebinde bulundu. Öte yandan Washington Post, Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümüne yaklaşımını ‘belirsiz’ olarak tanımlıyor. Bunun nedeni, Trump’ın Netahyahu’yla düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı çelişkili açıklamalar. Habere göre Trump, basın toplantısında yöneltilen “Washington büyük bir politika değişikliğine giderek iki devletli çözümden desteğini çekiyor mu?” sorusuna, ister iki devletli, ister tek devletli ya da her iki tarafı da mutlu edecek başka bir öneriye açık olduğunu söyledi. “Taraflar ne istiyorsa ben de ona varım” diyen Başkan Trump, Ortadoğu barış sürecinde bir anlaşmaya varıldığını görmek istediğini de sözlerine ekledi.

New York Times ise Netanyahu’nun Beyaz Saray ziyaretinin yanısıra Trump’ın Çalışma Bakanlığı’na aday gösterdiği fast food patronu Andrew Puzder’ın adaylıktan çekildiğini bildiriyor. Habere göre bu gelişme, Demokrat Parti, sendikalar ve liberal gruplar için zafer anlamına geliyor. Puzder’ın bakanlık adaylığından çekilmesine rol oynayan en büyük etken, Amerika’da yasal statüsü olmayan kaçak bir kişiyi evinde hizmetli olarak çalıştırmış olmasının anlaşılması. Bir başka etken ise Puzder’ın 1988’de boşandığı eski eşine şiddet uyguladığı suçlamalarının su yüzüne çıkması. New York Times, Puzder’ın eski eşinin bu suçlamaları ünlü talk showcu Oprah Winfrey’in bir programında dile getirdiğini, her iki partiden senatörlerin Winfrey’in 1990’da yayınlanan programını izlediklerini bildiriyor. Habere göre gerek kaçak işçi çalıştırma gerekse aile içi şiddet suçlamaları, Cumhuriyetçi Partililer arasında da ciddi rahatsızlık yarattı. Puzder’ın fast food restoranlarının reklamlarında dev hamburgerleri yemeye çalışan bikinili kadınların yer alması da başka feminist örgütler olmak üzere birçok çevrenin tepkisini çekmişti.

Boston Globe ise başkanlık koltuğundaki ilk dört haftayı dolduran Donald Trump’ın Beyaz Saray’ını mercek altına alıyor. “Çelişkiler, Uyuşmazlıklar ve Kaos” başlıklı habere göre başkanlığın, başkanlık kampanyası yürütmekten çok daha farklı olduğunun yavaş yavaş farkına varmaya başlayan Trump ile Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri arasındaki ayrım, giderek daha çok belirginleşiyor. Parti içinde Trump karşıtı cephenin sesi en yüksek çıkan lideriyse Arizona Senatörü John McCain. Gazete, McCain’in, “Beyaz Saray’da kararları kim veriyor? 31 yaşındaki Stephen Miller mı? Steve Bannon mu? Ya da Özel Kalem Müdürü mü? Hiç bilmiyorum” şeklindeki sözlerine yer vermiş. Bütün başkanların ilk yüz günlerinde eriştikleri hıza Trump’ın ilk üç haftada tartışmalı politikalarla erişmeyi başardığını yazan gazete, yeni başkanın ‘şoke et ve şaşırt’ politikası güttüğü görüşünde.

XS
SM
MD
LG