Erişilebilirlik

15 Şubat Amerikan Basınından Özetler


15 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

New York Times, yayınladığı başyazıda, Flynn’in istifasının Trump için Rusya’yla gizli görüşmeler meselesinin kapandığı anlamına gelmediğini yazıyor. Gazete, Michael Flynn gibi ideolojik yanı ağır basan, tartışmalı bir ismin Ulusal Güvenlik Danışması yapılmasının aslında başından beri hata olduğunu savunuyor. Times, Flynn’in görüşmelerine Beyaz Saray içinden onay veren olup olmadığını, Trump’ın daha başkan olmadan Flynn’in Ruslarla yaptırımları konuşmasını neden kınamadığını soruyor ve bu soruların Kongre’yi harekete geçirmesi gerektiğini kaydediyor.

New York Times ayrıca Donald Trump’ın 2016 başkanlık kampanyasında görev yapan bazı yardımcılarının seçimlerden önceki yıl Rus istihbarat yetkilileriyle iletişim içinde olduklarının ortaya çıktığını ana sayfadan duyuruyor. Habere göre Amerikan istihbaratı, Trump cephesinin Rus yetkililerle yaptığı görüşmeleri, Rusya’nın Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nin bilgisayar sistemine siber saldırı düzenleme girişiminde bulunduğu zaman diliminde keşfetti. İstihbarat yetkilileri bunun üzerine Trump kampanyasının Rusya’yla siber saldırılar konusunda işbirliği yapıp yapmadığını inceleme altına aldı ancak işbirliği kanıtı bulunmadı. Ancak Trump cephesinin Rus yetkililerle görüşmelerinin, Trump’ın kampanyası sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında son derece olumlu sözler sarfettiği zamana denk gelmesi, Amerikan istihbaratını kaygılandırmaya başladı. Gazeteye göre geçen yıl birkaç aylığına Trump’ın başkanlık kampanyasının başkanlığını yapan Paul Manafort, geçmişte Ukrayna’da siyasi danışmanlık yapmış olan bir kişi. New York Times, Rus yetkililerle görüşen kilit isimlerden biri olduğunu bildirdiği Manafort’un sözkonusu görüşmeleri yapmadığını iddia ettiğini yazıyor.

New York Times bugün ayrıca Flynn’in istifasıyla kopan fırtınanın Cumhuriyetçi Parti içindeki yansımalarını da aktarıyor. Habere göre Arizona Senatörü John McCain, dün Trump Yönetimi’ne yönelik öfke dolu açıklamalarında Amerika’nın ulusal güvenlik mekanizmasının fonksiyon bozukluğu yaşadığını, kimin neden sorumlu olduğunun bilinmediğini söyledi. Öte yandan bazı generaller de Beyaz Saray içinde yaşanan kaostan son derece rahatsız. Örneğin Özel Operasyonlar Komutanı General Tony Thomas, Beyaz Saray’ın Amerika’nın savaşta olan bir ülke olduğunu hatırlaması ve yönetimde istikrarın derhal sağlanması gerektiğini belirtti. Ancak New York Times, Trump Yönetimi’nin kaos ortamını bir yandan da taktiksel bir silah olarak kullandığını ortaya atıyor. Buna göre Beyaz Saray, Trump’ın sabahın erken saatlerinde attığı Twitter mesajları, öğleden sonra yapılan toplantılardan çıkan tartışmalı açıklamalar ve akşam saatlerinde yaşanan sürpriz gelişmelerle başta medya olmak üzere muhaliflerin dengesini bozmayı amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG