Erişilebilirlik

8 Şubat Amerikan Basınından Özetler


8 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Amerikan basınında bugün Eğitim Bakanlığı’na aday gösterilen ve adaylığı dün onaylanan milyarder hayırsever Betsy DeVos’un Senato’daki onay süreci ve sonrasında patlak veren tartışmalar ve seyahat yasağı kararnamesinin temyiz mahkemesinde ele alınması konuları öne çıkıyor.

New York Times, DeVos’un bakanlığının dün Senato’da oy eşitliğini bozmak için tarihte ilk kez Senato Başkanı sayılan Başkan Yardımcısı Mike Pence’in kullandığı oyla 51’e 50 kabul edilmesini ana sayfasına taşımış. Gazete, DeVos’un devlet okullarına karşı olan, özel okullara milyarlarca dolar bağış yapan ve Senato’daki oturumlar sırasında eğitim konusunda bilgili olmadığı anlaşılan DeVos’un Eğitim Bakanlığı’nın başına getirilmesini utanç verici olarak niteliyor.

New York Times ayrıca seyahat yasağı kararnamesinin temyiz mahkemesine taşınması haberini de ana sayfadan veriyor. Gazete, kararnameyi protesto etmek için dün öğlen saatlerinde dersten çıkan New Yorklu lise ve üniversite öğrencilerinin fotoğrafını paylaşmış. Habere göre gerek kararnameyi savunan hükümeti gerekse kararnameye karşı çıkan tarafı dinleyen üç yargıcın birkaç gün içinde karar vermeleri bekleniyor. Habere göre Adalet Bakanlığı avukatının oturumda yargıçların kararname hakkında şüpheye düşmemeleri gerektiğini söylemesi, temyiz mahkemesindeki üç yargıcın tepkisine yol açtı. Temyiz mahkemesi kararı ne yönde olursa olsun meselenin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması bekleniyor.

New York Times’dan aktaracağımız son haber Yemen’le ilgili. Gazete, Yemen’in, Trump’ın başkanlığının ilk komando harekatının neden olduğu sivil ölümler nedeniyle Amerika’nın Yemen’de özel operasyon yürütme iznini geri çektiğini yazıyor. 50 dakika süren çatışmalarda çapraz ateşte kalarak ölen çocukların fotoğrafları, Yemen’i ayağa kaldırmıştı. Habere göre Beyaz Saray operasyonu her ne kadar ‘başarı’ olarak nitelese de komando harekatının askıya alınması, Trump açısından yenilgi olarak değerlendiriliyor. Savunma Bakanlığı, harekatın ana amacının, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütünü daha yakından tanımak için örgüte ait akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarları ele geçirmek olduğunu bildirmişti. Ancak New York Times, komandoların işe yarar ne kadar malzeme ele geçirdiğinin bilinmediğini yazıyor.

Los Angeles Times ana sayfasında bambaşka bir konuyu taşımış, Los Angeles’ın en büyük parklarından biri olan Griffith Parkı’nda yaşayan ve kentin simgelerinden biri haline gelen pumayı. Parkı inceleyen Milli Parklar Dairesi uzmanları parkta çok sayıda vaşak, geyik, koyote olduğunu ancak pumanın ilk kez 2012’de görüldüğünü söylüyor. Pumanın parka nasıl girip burada yaşamaya başladığı ise bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG