Erişilebilirlik

5 Aralık Amerikan Basınından Özetler


5 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Washington Post, Donald Trump’ın tüm protokol kurallarını yıkarak Tayvan Devlet Başkanı’yla yaptığı telefon görüşmesinin kasten planlanmış, kışkırtıcı bir adım olduğunu bildiriyor. Habere göre 1979 yılından bu yana ilk kez bir Amerikan başkanı, Tayvan’la iletişim kurdu. Görüşmenin perde arkasındaki kişiler, Trump’ın geçmiş başkanlardan farklı olacağını ortaya koymak için haftalar öncesinden planlanan görüşmenin Trump’ın danışmanlarının aylardır yürüttüğü sessiz ve derinden çalışmaların eseri olduğunu bildiriyor. Gazete, Tayvan’la doğrudan görüşmenin, Trump’ın Çin’e karşı sert tavır takınacağının da habercisi olduğu yorumu yapıyor. Kimilerine göre hiçbir dış siyaset deneyimi olmayan Trump, protokolleri alt üst edip Tayvan’la doğrudan haberleşerek son derece düşüncesizce davrandı. Ancak bazı çevreler, Trump’ın Amerika’nın Çin politikasında yepyeni bir dönemece girildiğinin sinyallerini verdiğini söylüyor.

Los Angeles Times, California eyaletinin Oakland kentinde bin metrekarelik bir depoda verilen partide çıkan yangında 33 kişinin yaşamını yitirmesi haberini, ‘Cümbüş Ölüme Döndü’ başlığıyla tam sayfa vermiş. Gazete, Oakland’daki depoda verilen parti gibi Amerika’nın birçok yerinde benzer etkinliklerin düzenlendiğini bildiriyor. Habere göre yetkililerden izin alınmadan düzenlenen danslar, partiler, yeni sanatçıları tanıtmak ve hayran kitlesi oluşturmak için düzenlenen etkinliklere sıklıkla rastlanıyor. Yerel yetkililere göre iskan izni bulunmamasına rağmen depoda bazı sanatçılar yaşıyordu. Gazete, yerel yönetimin ve denetçilerin ihmalinin olup olmadığını anlamak için soruşturma açılacağını yazıyor.

New York Times ise Kuzey Dakota eyaletinden geçirilmesi planlanan petrol boru hattının inşa edilmesini durdurmak için aylardır direnen ve mücadele eden Duran Kaya Siyu yerlilerinin büyük bir zafer elde ettikleri haberine yer vermiş. Gazete, çevreci hareketin ve Amerikalı yetkililerin tüm dünyanın gözünün önünde polis şiddetine rağmen büyük bir mücadele verdiklerini yazıyor. Habere göre yerlilerin su kaynaklarını ve kutsal toprakları tehdit edeceğini iddia ettikleri 3 milyar 700 milyon dolarlık petrol boru hattı, Duran Kaya kabilesinin belirlediği noktalardan geçirilmeyecek ve alternatif rota aranacak. Öte yandan Donald Trump, bin 800 kilometre uzunluğunda olan, dört eyaletten geçen ve neredeyse tamamlanmak üzere olan boru hattıyla ilgili daha farklı görüşlere sahip. Yeni başkan, boru hattının planlandığı gibi tamamlanmasından yana olduğunu söylüyor. Öte yandan gazete, Trump’ın, boru hattının inşaatını yapan şirkette hisseleri olduğu hatırlatmasında bulunuyor.

Wall Street Journal, İtalya’da yapılan ve anayasada reforma gidilmesini öneren referandumdan yüzde 60’a yakın oranda ‘hayır’ sonucu çıkması üzerine Başbakan Matteo Renzi’nin istifa ettiği haberini ana sayfasından duyuruyor. ‘İtalya Renzi’yi Reddetti, Popülistler Güçlendi’ başlığı atan Wall Street Journal’a göre anayasal reformun halkoyuyla reddedilmesi, Avrupa’nın dördüncü büyük ekonomisi olan İtalya’yı ve geleceğini belirlemeye çalışan Avrupa Birliği’ni belirsizliğe itebilir.

XS
SM
MD
LG