Erişilebilirlik

18 Kasım Amerikan Basınından Özetler


18 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

New York Times, yeni seçilen başkan Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlığına emekli Korgeneral Michael Flynn’i getirdiği haberini ana sayfasından vermiş. Flynn’in fotoğrafının da paylaşıldığı habere göre 57 yaşındaki emekli korgeneral, seçim kampanyası sırasında da Donald Trump’ın ulusal güvenlik alanındaki başdanışmanıydı. Gazete, Flynn’in, askeri ve dış siyaset konularında hemen hemen hiç deneyimi olmayan yeni başkanın ekibinde kilit rol oynayacağı yorumu yapıyor. Emekli Korgeneral Flynn, siyasal İslam’ın Batı’nın varlığına yönelik bir tehdit unsuru oluşturduğuna, Amerika’nın İslamcı militanlarla bir ‘dünya savaşı’ içinde olduğuna ve bu savaştan galip çıkabilmek için Rusya dahil müttefiklerle işbirliği yapmak gerektiğine inanıyor.Ancak New York Times, Savunma İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevinden Başkan Obama tarafından alınan Flynn’in daha sonra kurduğu danışmanlık firmasının Ortadoğu ülkeleriyle iş bağlantıları bulunduğu ve Türk hükümeti için lobicilik yaptığını bildiriyor.

New York Times bugün ayrıca yeni başkan Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’ın Beyaz Saray’da Trump ekibine katılmasının yaratacağı tartışmalara yer veriyor. Habere göre seçimlerden sonra iş dünyasına geri dönmeyi planlayan 35 yaşındaki Kushner, Trump’ın zaferle çıktığı seçimlerden bir gün sonra Beyaz Saray’da Trump Yönetimi’ne katılma fikrini açıkça dile getirdi ve bunun için avukatlarıyla temasa geçti. Gazete, Amerika’da nepotizmi yani ‘yakınlara iltimas geçme’yi engelleyen yasalar uyarınca Trump’ın damadının Beyaz Saray’da göreve getirilmesinin hukuki açıdan sorun oluşturacağı yorumunda bulunuyor.

New York Times’daki başka bir haber ise Donald Trump’ın başkan seçilmesinin Baltık ülkelerinde yarattığı yankılarla ilgili. Habere göre Baltık ülkelerinin stratejik konumu ve Rusya’yla kültürel yakınlığı, Trump’ın başkanlığının önemini daha da arttırıyor ve Baltık halklarının büyük çoğunluğu, Rus-Amerikan ilişkilerinin gelişeceğini düşünüyor. Ancak gazeteye göre Trump’ın seçim kampanyası sırasında kullandığı NATO karşıtı söylemle, Bulgaristan ve Moldova’daki seçimlerde Kremlin yanlısı siyasetçilerin kazanımlar elde etmesi, Baltık ülkelerini korkutuyor.

Boston Globe ise seçim kampanyası sürecinde Trump’a sert eleştiriler yönelten Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 seçimlerindeki başkan adayı Mitt Romney’nin adının dışişleri bakanlığı için geçtiğini bildiriyor. Habere göre Romney, Trump’la hafta sonunda Trump’ın New Jersey eyaletindeki golf kulüplerinden birinde bir araya gelecek. Gazete, Trump ve Romney’nin el sıkışması durumunda son bir yıldır düşmanlık bileyen iki liderin son zamanların en çarpıcı anlaşmalarından birine imza atacakları yorumunda bulunuyor. Habere göre kendisini eleştirenlere genellikle kin besleyen Trump, bu sefer bir ayrıcalık yapıp Romney’ye yanında yer açabilir. Bunun nedenlerinden biri Romney’nin şimdiye kadar çalkantılının hakim olduğu geçiş sürecine sükûnet ve ciddiyet kazandırabileceği düşüncesi. Romney ayrıca Trump’ın güdeceği politikalardan ürken yabancı ülkeler için de iç rahatlatıcı bir sima olabilir.

Wall Street Journal'in ana sayfasında bugün iki haber göze çarpıyor. Bunlardan ilki, Amerika Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın 13-14 Aralık’ta yapılacak toplantıda faiz artışına gidileceğinin sinyallerini vermesi. Habere göre FED Başkanı Yellen, başkanlık seçimlerinin, faiz artışına gitme üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını belirtti. Gazetenin ana sayfasında göze çarpan ikinci haber ise Obama-Merkel ve Trump-Abe görüşmeleri. Bu iki görüşmeyi fotoğraflarla aktaran gazete, Başkan Obama’nın giderayak küresel arenada demokrasi çağrısı yaptığını yazıyor. Wall Street Journal aynı zamanda Trump’ın zaferinin ve göçmenlik karşıtı eğilimlerin Almanya Başbakanı’na darbe indirdiği yorumunda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG