Erişilebilirlik

3 Kasım Amerikan Basınından Özetler


GAZETE
GAZETE

Amerikan Beyzbol Ligi’nin dün gece oynanan yedinci ve son final maçını 108 yıldır şampiyonluk hasreti çeken Chicago takımı Cubs’ın kazanması, başta kentin gazetesi Chicago Tribune olmak üzere tüm büyük gazetelerin ana sayfasında yer alıyor. Haberi “Sonunda!” başlığıyla aktaran ve takım oyuncularının sevincini paylaştığı büyük boy fotoğrafı baş sayfaya yerleştiren gazete, Chicago Cubs’ın Cleveland kentinin takımı Indians’la yaptığı çekişmeli maçın ayrıntılarına iç sayfalarında geniş yer ayırmış.

Washington Post ise, başkanlık seçimine birkaç gün kala Trump ve Clinton’ın başkan yardımcısı adaylarıyla birlikte artık son hamlelerini yaptığını yazıyor. Habere göre seçimin en çekişmeli geçeceği eyaletlerden Florida’da kampanya çalışmalarını yoğun bir biçimde yürüten Trump’ın, televizyonlarda yayınlanan siyasi reklamlarının da dozunu arttırdığı gözleniyor. Demokrat aday Clinton ise Nevada ve Arizona’daki kampanya çalışmalarıyla atağa kalktı.

Bugün Washington Post’un iç sayfalarındaysa ünlü yoğurt markası Çobani’nin kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya hakkında bir makale yer alıyor. Kürt kökenli Türk göçmen girişimci Hamdi Ulukaya’nın Amerikan Rüyası’nın simgelerinden biri olduğunu belirten makale, New York ve Idaho eyaletlerindeki yoğurt fabrikalarında göçmen işçilere istihdam sağlayan Ulukaya’nın yabancı ve göçmen düşmanlığına maruz kalmasını sert bir dille eleştirmiş. Washington Post, Ulukaya’nın WND ve Breitbart gibi aşırı sağcı ve muhafazakar sitelerin hedefi haline geldiğini belirtiyor. Çobani’nin yıllık yoğurt satışlarının bir buçuk milyar doları aştığına dikkat çeken gazete, 2 bin kişiye istihdam sağlayan firmanın ücretli doğum izni, elemanlara hisse dağıtımı ve asgari ücretin üzerinde maaş gibi uygulamalarla örnek şirket haline geldiğini belirtiyor. Gazeteye göre göçmenlere yardım elini uzattığı için ırkçı ve yabancı düşmanı tavırlarla karşı karşıya kalan Hamdi Ulukaya’nın ilerlediği yoldan geri dönmek gibi bir niyeti yok.

New York Times ise Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’a destek veren savaş muhariplerinin sayısının giderek arttığı yolunda bir habere yer vermiş. Gazete, Vietnam Savaşı’na kaydolmaktan kaçan, dış siyaset bilgisini televizyon dizilerinden öğrenmekle övünen Trump’ın en sadık destekçilerinin eski muharipler olmasını çok da şaşırtıcı bulmuyor. Habere göre bunun nedeni, muhariplerin yaşadıkları maddi ve manevi sıkıntıların sorumlusu olarak gördükleri siyasi sistemin kendilerine ihanet ettiğini düşünmeleri. Eski muharipler ayrıca kamuoyunun geri kalanın savaş bölgelerinde yaşadıkları deneyimlerden haberdar olmak istemediği ve kendilerine sempatiyle bakmadıkları kanısında. Trump’ın Amerika’nın denizaşırı ülkelerde giriştiği savaşları eleştirmesi, eski muhariplerin desteğini almasının en önemli nedenlerinden biri. Gazeteye göre Trump, başkanlık yarışını, eski muharip seçmenler arasında Clinton’a kıyasla 19 puan önde götürüyor.

Los Angeles Times gazetesi, başkanlık seçimlerine ilişkin kamuoyu yoklamalarının son haftalarda büyük farklılıklar gösterdiğini, ancak bu yılki seçimlerin, 2012’deki seçimlere benzer şekilde son bulacağını yazmış. Habere göre tıpkı Mitt Romney 2012’de başardığı gibi Trump da mavi yakalı beyaz işçi kesimin oylarını çekmeyi beceriyor. Ancak bu kazanım, Trump’ın varlıklı banliyölerde yaşayan yüksek eğitim sahibi ve özellikle kadın seçmenlerin oylarını kaybetmesiyle geçerliliğini yitirecek. Obama’nın 2012’de kaybettiği Kuzey Carolina’yı Clinton’ın kazanabileceği, tam tersine Obama’nın aldığı Ohio’yu ise kaybedebileceğini öngören gazete, Trump’ın ise Demokrat Parti’nin kalesi olan eyaletleri ele geçirmeyi başaramadığını belirtiyor. Gazete ayrıca FBI’ın Clinton’ın elektronik posta yazışmalarına ilişkin soruşturmayı yeniden açmasının ise seçimler üzerinde çok da derin olmayan, geçici bir etki yarattığı yorumu yapıyor.

XS
SM
MD
LG