Erişilebilirlik

28 Ekim Amerikan Basınından Özetler


28 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Washington Post, bugünkü ana sayfasında Musul harekatıyla ilgili bir habere yer veriyor. Musul’un güneyindeki Kayyara’da aile mezarlığında dua eden bir kadının fotoğrafını da paylaşan gazete, Musul’a geri çekilmekte olan IŞİD militanlarının on binlerce köylüyü rehin alarak canlı kalkan olarak kullandığını yazıyor. Habere göre çok sayıda köylü, Musul’a doğru ilerlemeye zorlanıyor, militanlara karşı gelenlerse anında öldürülüyor. Köylüler ayrıca aralarında muhbirlerin olduğu paranoyasına kapılan IŞİD militanlarının çok sayıda polis ve askeri infaz ettiğini söylüyor. Terör örgütünün Musul’da çok çetin geçeceği tahmin edilen çatışmalara hazırlandığını bildiren haberde, militanların Amerika liderliğindeki hava saldırılarını engellemek için bir kükürt fabrikasını yaktığı ayrıntısına da yer verilmiş. Iraklı yetkililere göre Musul’da bir milyon 800 bin sivil bulunuyor. Ancak çatışmalar ilerledikçe sivillerin kentten kaçışının hızlanacağını öngören Washington Post, IŞİD’in şiddetin dozunu giderek arttıracağı uyarısında bulunuyor.

Washington Post bugün ayrıca başkanlık seçimleriyle ilgili bir habere yer vermiş. Habere göre Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’ın Ekim ayının ilk 19 gününde topladığı bağış miktarı, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın iki katı. Federal Seçim Komisyonu’nun sunduğu verilere göre Clinton, bu süre zarfında yaklaşık 58 milyon dolar topladı. Trump’ın topladığı bağış miktarı ise 29 milyon dolarda kaldı. Clinton kampanyasından yapılan açıklamada seçimlere 12 gün kala en kritik dönemece girildiği ve toplanan bağışlarla kampanya etkinliklerine son hızla devam edileceği bildirildi. Gazete, son kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına da yer vermiş. Buna göre Hillary Clinton, en kritik eyaletlerden Kuzey Carolina’da yarışı Trump’ın dört puan önünde götürüyor. Buna karşın Trump, Georgia eyaletinde bir puan farkla Clinton’ın önüne geçmiş durumda. İki aday, Iowa’da ise yüzde 44’er oy oranıyla eşitlik sağlamış görünüyor. Clinton, Virginia eyaletindeyse 12 puan gibi büyük bir farkla Trump’ı şimdiden yenilgiye uğratmışa benziyor.

Geçelim New York Times’a… Gazetenin ana sayfasında ilk kez dün birlikte kampanya turuna çıkan First Lady Michelle Obama ve Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın fotoğrafı göze çarpıyor. Habere göre Kuzey Carolina’daki Wake Forest Üniversitesi’nde sahneye birlikte çıkan Hillary Clinton ve Michelle Obama, birbirlerine övgüler yağdırdı, birlik ve beraberlik imajı çizdi. Michelle Obama’nın son günlerde Demokrat Parti adına katıldığı kampanya etkinliklerinde yıldızının iyice parlamasını Clinton yararına kullandığını yazan New York Times, Obama’nın özellikle genç, siyah ve kadın seçmenleri sandık başına çekmede etkili olacağını bildiriyor. Wake Forest Üniversitesi’ndeki etkinlikte Hillary Clinton’ın hem Bill Clinton, hem de Barack Obama’dan daha çok deneyimle başkanlığa aday olduğunu ve daha ilk günden başkumandanlığa hazır olacağını söyleyen Michelle Obama, New York Times’a göre Clinton’a en çok seçmen kazandıracak etkenlerin başında geliyor.

New York Times bugün ayrıca kısaca FCC olarak bilinen Federal İletişim Komisyonu’nun internet hizmeti sağlayıcısı şirketlerin müşterilerinin kişisel bilgilerini kullanmasını ya da satmasını engelleyen kararının son derece önemli olduğunu bildiriyor. Federal İletişim Komisyonu’nun yeni kısıtlamalarına göre tüketiciler, internetteki arama tarihçeleri, konum bilgileri ve kullandıkları uygulamalar gibi hassas kişisel verilerin, internet hizmeti sağlayan şirketler tarafından paylaşılmasını engelleme hakkına sahip. Gazete, kararın, AT&T, Verizon ve Comcast gibi siyasi açıdan son derece güçlü şirketlere indirilen büyük bir darbe olduğu görüşünde.

XS
SM
MD
LG