Erişilebilirlik

13 Ekim Amerikan Basınından Özetler


13 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Bugünkü basın özetlerinde Washington Post gazetesine bakacağız. Gazete bugün Nijerya’da terör örgütü Boko Haram’dan kaçmayı başaran ancak şimdi de açlıkla karşı karşıya kalan insanların yaşadığı dramı ana sayfasına taşımış. Gazete, ülkenin kuzeydoğusunda Boko Haram yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan 3 milyondan fazla Nijeryalı’nın dünyanın en büyük insani felaketlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu yazıyor. Habere göre gıda sıkıntısı nedeniyle her gün çok sayıda Nijeryalı çocuk hayatını kaybediyor, salgın hastalıklar baş gösteriyor, hatta çocuk felci vakalarına rastlanıyor. Boko Haram’dan kaçmayı başaran bir buçuk milyon Nijeryalı bombalanmış hasarlı binalarda ve derme çatma çadırlarda yaşıyor ve uluslararası yardım kuruluşlarından çok az yardım alabiliyor. Birleşmiş Milletler’e göre 2 milyon insan ise Boko Haram militanlarının köylerini işgal etmesi nedeniyle dış dünyayla bağlantı sağlayamıyor. Gazeteye göre Boko Haram’ın neden olduğu açlık krizinin boyutları, yardım örgütleri ve gazetecilerin bölgeye giriş çıkışlarının son derece tehlikeli olması nedeniyle yeterince yansıtılamıyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı insani yardım örgütlerinin Nijerya Ordusu’nun 2015 yılı başında düzenlediği operasyonla Boko Haram’dan geri aldığı bölgelere ulaşmasının bir yıldan uzun sürmesi, Washington Post’a göre krizin boyutlarını gözler önüne sermeye yetiyor.

Washington Post bugün ayrıca ana sayfasında Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’ın kampanya sorumlusu John Podesta’nın elektronik posta yazışmalarını yayınlayan Wikileaks’in yarattığı hasara ilişkin bir habere yer veriyor. Habere göre elektronik posta yazışmaları, kampanyanın, kusurlu olarak görülen başkan adayı Clinton’ı kamuoyunun gözündeki imajını düzeltmeye yönelik çabalarıni gözler önüne seriyor. Kampanya sorumlularının yazışmalarından, Clinton’ın medyaya direnen, sıradan Amerikalılar’dan kopuk bir tarz sergileyen ve seçmenlerle iyi iletişim kurup mesajını doğru şekilde aktarmayı başaramayan bir aday tablosu ortaya çıkıyor. Haberde, John Podesta’nın yazışmalarından örnekler de sunuluyor. Gazeteci Brent Budowski, Mart 2016’da John Podesta’ya yazdığı elektronik posta mesajında, Hillary Clinton’ın bir başkan adayı olarak başarısını sadece Cumhuriyetçi Parti’nin Donald Trump’ı aday göstermesine bağlı olmasının kendisini çok korkuttuğunu belirtmiş. ‘Ted Cruz gibi bir palyaçonun bile Hillary Clinton’ı alt etmesi mümkün ve bu olasılık beni çok korkutuyor’ ifadelerini kullanan gazeteci Budowski, Clinton’ın çok ciddi siyasi eksiklikleri olduğuna dikkat çekiyor. Wikileaks’in onbinlerce elektronik posta yazışmasını yayınlamaya devam edeceğini yazan Washington Post, bu durumun Cumhuriyetçi aday Donald Trump tarafından sonuna kadar kullanılacağı uyarısında bulunuyor.

Washington Post’un bir başka ön sayfa haberi ise Demokrat aday Hillary Clinton’ın başkan seçilmesi durumunda Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’la nasıl bir ilişki içinde olacağıyla ilgili. Gazete, Clinton ve Ryan’ın şimdiye kadarki ilişkilerinin bir tarihçesini de vermiş. Buna göre 68 yaşındaki Clinton ve neredeyse 20 yıldır Temsilciler Meclisi üyesi olan 47 yaşındaki Ryan’ın hemen hemen hiç doğrudan şahsi ilişkisi yok. Şimdiye kadar sadece birkaç kez karşılaşan Clinton ve Ryan’ın sosyal çevreleri de birbirinden oldukça farklı. Gazete, şimdiye kadar hemen hemen hiç görüşmeyen ikilinin Clinton’ın başkan seçilmesi halinde oluşturacakları ilişkinin Washington’un önümüzdeki dört yıl nasıl işleyeceğini belirlemede kilit rol oynayacağı yorumu yapıyor.

XS
SM
MD
LG