Erişilebilirlik

Amerikan Askerleri Irak'tan Çekiliyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Amerika Irak’ta muharebe operasyonlarını Ağustos sonunda sona erdirme sözünü tutuyor; asker sayısını azaltıyor ve askerlerini ülkeye geri gönderiyor.

Ağustos başında Malül Muharipler Konferansında konuşan Başkan Barack Obama” şimdiden yüzlerce üssü kapattık ya da Iraklılara devrettik” dedi.

Obama” Yıllardır gördüğümüz en büyük lojistik operasyonlardan birinde milyonlarca parça askeri malzemeyi Irak’tan taşıyoruz. Bu ay sonuna kadar göreve başladığımdan beri 90 bin askerimizi Irak’tan çekmiş ve evlerine döndürmüş” olacağız şeklinde konuştu.

Başkan Obama, Eylül ayından itibaren Amerika’nın Irak’taki misyonunun askerlerin öncülüğünde yürütülen askeri bir çabadan Amerikalı diplomatlar tarafından yürütülen bir sivil çabaya ; cephede savaş yürütmekten Irak güvenlik güçlerini destekleme ve eğitmeye dönüşeceğini, şimdiden ülkenin birçok yerinde Iraklıların güvenlik sorumlulğunu üstlendiklerini söyledi.

Obama şöyle dedi:” Irak hükümeti ile anlaştığımız gibi gelecek yılın sonunda bütün birliklerimizi Irak’tan çekinceye kadar bir geçici kuvvet bulunduracağız. Bu dönem sırasında kuvvetlerimizin tek bir göreve odaklanacak-Irak kuvvetlerini desteklemek ve eğitmek, Iraklılarla terörle mücadele görevlerinde ortaklık yapmak ve sivil ve askeri çabalarımızı korumak”

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philiph Crowley’e göre 1 Eylülden sonra bakanlık daha önce Amerikan ordusu tarafından denetlenen Amerikalı diplomatların korunması ya da Irak polis memurlarının eğitimi gibi önemli programların sorumluluğunu üstlenmeye başlayacak.

Obama” Başkan adayı olarak Irak savaşını sorumlu bir biçimde sona erdirme sözü verdim. Göreve geldikten hemen sonra Irak ve ülke sorumluğunun tümüyle Iraklılara devri için yeni bir strateji açıkladım. Amerika’nın Irak’taki muharebe misyonunun 31 Ağustos’ta 2020’da sona ereceğini açıkça söyledim. Ve şimdi sözverdiğimiz gibi bunları belirlenen tarihlerde yerine getiriyoruz”dedi.

XS
SM
MD
LG