Erişilebilirlik

Amerikan Anayasa Mahkemesi Wal-Mart Davasını Görüşüyor


Amerikan Anayasa Mahkemesi Wal-Mart Davasını Görüşüyor
Amerikan Anayasa Mahkemesi Wal-Mart Davasını Görüşüyor

Wal-Mart'ta çalışan bir buçuk milyon kadın, 1998 yılından bu yana kendilerine ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla 2001 yılında toplu dava açmıştı.

Mahkeme ayrımcılık iddialarına değil kadınların toplu dava açıp açamayacaklarını inceleyecek. Wal-Mart’ın, bir alt mahkemede, toplu dava açılamayacağını savunması üzerine konu en sonunda Anayasa Mahkemesi’ne gitti.

Davacı kadınlar, erkek meslektaşlarına kıyasla yılda ortalama 5,000 dolar daha az para aldıklarını ve yükselmek için bir-iki yıl daha fazla beklemek zorunda kaldıkların savunuyor.

Şirket suçlamayı reddediyor, maaş ve terfi farkının bireylerin farklı icraatından kaynaklandığını savunuyor. Wal-Mart’a göre cinsel ayırım yapılmış da olsa, bu şirketin genel politikası olmadığı için şikayetlerin tek tek ele alınması gerekiyor.

Dünyanın en büyüt süpermarket zinciri olan Wal-Mart, Amerika’da, federal hükümetten sonra ülkenin en büyük işvereni durumunda.

Anayasa mahkemesinin toplu davaya izin vermesi durumunda, yıllık cirosu 400 milyar doları aşan Wal-Mart’ın, milyarlarca dolar tazminat talebiyle yargılanması mümkün.

XS
SM
MD
LG